fbpx

Inovasi penyelidik UPM hasilkan kopi daripada biji kurma

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
SUZZIYANA bersama produk kopi daripada biji kurma yang berjaya dipaten dan dikomersialkan. Foto FAIZ ALIF AHMAD ZUBIR

MELIHAT khasiat yang ada pada buah kurma telah mendorong Suzziyana Hosni, 29, untuk mengkaji dengan lebih mendalam terhadap makanan sunnah tersebut ‘luar dan dalam’. “Kita semua mengetahui bahawa kurma adalah sejenis buah yang dianggap sebagai makanan ‘super’ kerana mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. “Kebiasaannya kita hanya mengambil isi kurma, manakala bijinya akan dibuang begitu sahaja,” kata Suzziyana kepada K2. Namun, menerusi kajian yang dilakukan Suzziyana bagi menyempurnakan pengajian peringkat sarjananya, dia mendapati biji kurma juga sebenarnya mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Jelasnya…

 

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI