fbpx

Cipta rekod MBOR masak 250 hidangan asam pedas serentak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
SEBAHAGIAN daripada 250 peserta yang terlibat dalam penciptaan rekod memasak asam pedas di Muzium Istana Kesultanan Melaka baru-baru ini. – RASUL AZLI SAMAD

APABILA sebut sahaja negeri Melaka, menu lazim yang akan terpacul di ingatan sudah semestinya asam pedas. Di setiap gerai makan, asam pedas seakan-akan menjadi juadah wajib dalam buku menu meskipun di restoran yang menawarkan makanan ala Barat. Tidak kurang juga gerai-gerai yang menjadi popular disebabkan keenakan masakan asam pedas. Bagaimanapun setiap kedai mempunyai peminatnya sendiri kerana rasa juadah itu ternyata berbeza-beza mengikut resipi turun-temurun digunakan si tukang masak. Perbezaan itu juga dapat dirasai mengikut amalan masakan di setiap negeri termasuklah…

 

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI