fbpx

K2

Pengambilan garam harian, apa yang perlu kita tahu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
PENGAMBILAN garam yang berlebihan boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang, serangan jantung dan strok.–Gambar hiasan

Garam (natrium klorida) merupakan bahan penting dalam setiap hidangan dalam diet rakyat Malaysia. Selain memberikan perisa dan rasa kepada makanan, natrium juga merupakan mineral penting yang memainkan peranan utama dalam mengekalkan kesihatan manusia seperti mengawal elektrolit dalam badan, fungsi otot dan saraf. Namun, pengambilan garam yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan seperti meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang, serangan jantung dan strok. Menurut kajian Malaysian Community Salt Survey (MyCoSS) mengenai pengambilan garam, rakyat Malaysia mengambil secara purata 7.9 gram…

 

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI