fbpx

Perangkap ‘cheese leleh’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan - Foto media sosial

PETALING JAYA – Menu makanan menggunakan ‘cheese leleh’ yang semakin popular di negara ini lebih banyak mengundang keburukan tersembunyi kerana ia bukan diperbuat daripada keju sebenar.

Public Health Malaysia (PHM) menerusi perkongsian Facebook berkata, ‘cheese leleh’ bukan diperbuat daripada keju mengandungi nutrisi seperti protein, kalsium dan vitamin, sebaliknya gabungan bahan rendah khasiat, tetapi tinggi risiko.

“Ia mengandungi maltodextrin iaitu bahan pemanis yang menambah kalori tanpa manfaat kesihatan, gula dan garam berlebihan seterusnya menyumbang kepada risiko diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

“Selain itu kalori tambahan menggalakkan kegemukan yang boleh membawa kepada pelbagai penyakit kronik serta tiada nutrisi yang mana tiada manfaat seperti keju asli, hanya rasa ‘menipu’,” katanya.

Kesedapan ‘cheese leleh’ adalah perangkap makanan yang menjejaskan kesihatan untuk jangka masa yang panjang.

“Fikirkan, adakah rasa (nikmat) sebentar itu berbaloi dengan risiko kesihatan anda?,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI