SINGAPURA – Seorang peniaga nasi lemak wanita Cina beragama Islam, Aishah Lim mendedahkan bahawa ciri utama menyebabkan makanannya sedap ialah sambal, lapor portal berita Asiaone.
“Ia mestilah sambal,” kata peniaga berusia 39 tahun itu yang mengusahakan gerai Ah Lim Nasi Lemak. Gerai itu dibuka di Pusat Makanan Ayer Rajah awal Ogos lalu.
Semasa temu bual dengan saluran AsiaOne dan disiarkan Sabtu lalu, dia menerangkan betapa halus dan pelbagai dimensi rasa sambal nasi lemak.
Walaupun sesetengah orang lebih suka sambal yang pedas, pelanggan lain menghargai profil rasa lebih manis daripada mereka.
Bagaimanapun, di gerainya, Aishah berusaha untuk menghidangkan sambal berperisa seimbang, di mana seseorang boleh merasakan kemanisannya tetapi tidak terlepas daripada ‘tendangan’ pedas yang menjadi ciri utama.
Ketika ditanya tentang apa yang membuatkan sepinggan nasi lemak sedap, Aishah menjawab bahawa beras digunakan perlu mempunyai kandungan tertentu santan kelapa.
“Ada sebab kenapa namanya nasi lemak,”kata Aishah dan turut menyatakan, dia hanya menggunakan beras basmati dalam masakannya. – Agensi