fbpx

Keenakan cendol sagu rumbia Lenggong

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
NORAINI (kiri) dan Salmiah menunjukkan cendol sagu rumbia yang siap untuk dimakan.-MUHAMAD NAZREEN SYAH MUSTHAFA

Tekstur yang kenyal serta keenakannya apabila dimakan bersama santan, air gula merah dan air batu menjadikan cendol sagu rumbia sebagai pilihan menghilangkan dahaga ketika musim panas oleh penduduk di sekitar Lenggong, Perak. Malah, cendol yang dihasilkan daripada tepung sagu rumbia ini dikatakan mempunyai khasiat serta kebaikan seperti menyejukkan badan berbanding cendol biasa yang menggunakan tepung beras serta tepung jagung. Bagaimanapun, penyediaan cendol jenis ini bukanlah mudah kerana ia perlu bermula daripada menebang pokok rumbia bagi mendapatkan sagunya sebelum diparut dan…

 

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI