GEORGE TOWN – Peniaga daging tempatan di pasar awam termasuk gerai penjaja di negeri ini tiada pilihan lain untuk mengekalkan harga barangan keperluan itu selepas berakhir tempoh pelaksanaan Skim Harga Maksimum Perayaan Hari Raya Puasa (SHMMP) 2021, 20 Mei lalu.
Harga RM40 hingga RM45 bagi sekilogram daging lembu tempatan juga dikatakan kekal sama di peringkat peruncit atau peniaga sepanjang skim tersebut dikuatkuasakan mulai 20 April lalu.
Cuma terdapat sebilangan kecil peniaga daging tempatan sahaja yang akur dengan arahan kerajaan dengan menjual mengikut harga kawalan serendah RM20 hingga RM34 bagi setiap sekilogram daging cincang.
Difahamkan, ada peniaga terpaksa bertindak mencampurkan daging cincang tempatan dan import semata-mata mahu mengelak daripada dikenakan tindakan kompaun oleh pihak berkuasa sepanjang SHMPP berlangsung.
Seorang peniaga daging tempatan, Ahmad, 56, berkata, dia terpaksa mengekalkan harga sama bagi sekilogram daging lembu tempatan ketika ini kerana tidak sanggup menanggung kerugian.
“Kami hanya merasai keuntungan kecil berbanding sebelum ini, di peringkat pembekal, mereka menjual pada harga RM32 sekilogram bersama tulang, tetapi, apabila sampai ke tangan kami, bekalan itu terpaksa dipilih dan dibuang bahagian tulang dan lemaknya. Jumlah berat berkurang dan kami mula tanggung rugi,” katanya.
Bagi pembekal daging tempatan, Mohammad Rezuwan Mazlan, 39, pula memberitahu, biarpun berlaku kenaikan harga lembu hidup tetapi dia mengambil pendekatan untuk mengekalkan harga sama iaitu RM31.40 bagi sekilogram.
“Naik sebanyak 30 sen menjadi RM15.50 sekilogram bagi harga lembu hidup di pasaran ketika ini.
“Namun saya masih mempunyai prinsip membantu golongan peniaga yang tersepit dengan harga jualan di pasaran,” jelasnya. -K! ONLINE