fbpx

Eksperimen ‘anggur laut’ jadi kenyataan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
FATIMAH (tengah) bersama suaminya, Abdul Samad (kiri) dan pekerjanya, Peterchris (kanan) menunjukkan latok ternak berkualiti tinggi iaitu 100 peratus organik sebelum dipasarkan kepada pelanggan.–MUHAMMAD IZZAT TERMIZIE

MENGHASILKAN bunyi ‘pop’ apabila dimakan, selain rasanya yang sedap dan berkhasiat tinggi menjadikan latok sebagai makanan yang semakin diminati. Latok yang turut digelar sebagai ‘anggur laut’ ialah sejenis rumpai laut. Istilah saintifik bagi latok ialah Caulerpa lentillifera. Menurut portal Jabatan Perikanan Malaysia, rumpai laut ialah tumbuhan laut yang dikenali sebagai alga. Sebelum ini, latok terkenal sebagai makanan tradisi masyarakat Bajau Laut atau Suluk di Semporna, Sabah, namun kini ramai rakyat Malaysia termasuk di Semenanjung yang turut menggemarinya. Atas faktor permintaannya…

 

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI