TERKINI

161 penagih ditahan AADK Terengganu

161 penagih ditahan AADK Terengganu

14/09/2017 1:30pm


Kesemua penagih yang ditahan merupakan warga tempatan.


KUALA TERENGGANU - Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) menahan seramai 161 penagih termasuk tiga wanita menerusi Ops Perdana yang dijalankan selama tiga hari bermula Selasa lalu sehingga malam tadi melibatkan empat daerah iaitu Kuala Terengganu, Besut, Dungun dan Kemaman.

Menerusi operasi yang berakhir pada pukul 8 malam tadi, AADK memeriksa seramai 186 individu dengan 161 daripada mereka didapati positif dadah.

Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan dan Keselamatan AADK Terengganu, Wan Jailani Wan Ismail berkata, operasi kali ini dijalankan dengan mengesan penagih dari rumah ke rumah berdasarkan aduan yang diterima termasuk menyerbu lokasi mereka melepaskan gian.

"Menerusi operasi kali ini, kita berjaya menahan seramai tiga penagih bawah umur berusia lingkungan 13 hingga 18 tahun, 137 penagih berusia 19 hingga 39 tahun dan 21 penagih berusia 40 tahun ke atas yang kesemuanya merupakan warga tempatan.

"Hasil ujian saringan air kencing yang dijalankan mendapati 118 penagih tersebut positif dadah jenis metamphetamine, 32 positif dadah jenis opiat serta enam orang penagih amphetamine," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di sini hari ini. - K! ONLINE

Rencana Utama!»

Jana 5 kilowatt kuasa hidroelektrik

SISTEM vorteks bergantung sepenuhnya kepada pusaran air sungai berbanding konsep kitaran kincir air yang terdapat pada empangan jana tenaga lain.

GenK»

Lahirkan artis seni muda berciri usahawan

MUHAMMAD AFIQ menggunakan bilik inkubator yang disediakan kepadanya untuk berkarya.

Varia!»

TeknologiVeggie Factory pertanian masa depan

Teknologi Veggie Factory yang terdapat di Taman Teknologi Malaysia, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Process time in ms: 47