KESIHATAN

Jangan beri minum jus buah-buahan kepada bayi

Jangan beri minum jus buah-buahan kepada bayi


MEMBERI jus buah-buahan kepada bayi berumur bawah satu tahun boleh memberi risiko kepada masalah jantung dan gusi. – Gambar hiasan


DALAM satu kajian, pakar kanak-kanak memberitahu bahawa memberi jus buah-buahan kepada bayi berusia bawah satu tahun boleh menjejaskan kesihatan pada jantung dan gusi bayi tersebut.

Pakar kanak-kanak dari Akademi Pakar Kanak-Kanak Amerika dalam laporan mereka telah melarang memberi minuman manis seperti jus buah-buahan kepada bayi berusia bawah satu tahun kerana dianggap sebagai amalan berbahaya.

Dalam kajian mereka, buah-buahan segar didapati mempunyai kandungan serat dan vitamin cukup berbanding jus buah-buahan yang mengandungi tahap gula tinggi, sekali gus berupaya menyebabkan masalah obesiti terhadap kanak-kanak.

Salah seorang penyelidik, Dr. Steven Abrams memberitahu, ibu bapa boleh memberikan jus buah-buahan kepada anak masing-masing atas arahan pakar untuk tujuan merawat masalah sembelit, namun jus yang diberikan itu mestilah 100 peratus jus buah-buahan asli.

“Minuman jus buah-buahan hanya sesuai untuk kanak-kanak berumur satu tahun ke atas kerana mengandungi vitamin C dan D yang baik untuk sistem pencernaan mereka,” ujar Abrams.

Rencana Utama!»

Kallas buatan anak tempatan

PROJEK penggantian kubah dan kallas di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam ini siap sepenuhnya awal tahun ini.

Process time in ms: 31