NEGARA

Malaysia beri amaran kepada EU

Malaysia beri amaran kepada EU


Najib menanam pokok kelapa sawit sambil diperhatikan oleh Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong (dua dari kanan) di Ladang Tennamaram di Kuala Selangor semalam.


KUALA SELANGOR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi amaran kepada mana-mana negara khususnya negara Kesatuan Eropah (EU) yang memboikot minyak sawit mungkin berdepan tindak balas dari Malaysia dan Indonesia.

Najib berkata, beliau telah berbincang dengan Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) pada Sidang Kemuncak ASEAN di Manila baru-baru ini supaya Malaysia dan Indonesia melalui Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit ke negara EU bagi meyakinkan mereka bahawa dakwaan negatif terhadap minyak sawit adalah tidak berasas.

“Kita juga mesti beritahu pada mereka Malaysia dan Indonesia bukan negara yang tiada kemampuan.

“Kita juga beli banyak produk dari negara mereka dan sesiapa yang memboikot minyak sawit mungkin berdepan dengan tindak balas dari Malaysia dan Indonesia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Sambutan 100 Tahun Industri Sawit Negara di Ladang Tennamaram di sini semalam.

Dalam pada itu, Najib turut menggariskan lima anjakan transformasi dalam memastikan masa depan industri sawit menjadi lebih cemerlang untuk tempoh 100 tahun akan datang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Jana 5 kilowatt kuasa hidroelektrik

SISTEM vorteks bergantung sepenuhnya kepada pusaran air sungai berbanding konsep kitaran kincir air yang terdapat pada empangan jana tenaga lain.

GenK»

Lahirkan artis seni muda berciri usahawan

MUHAMMAD AFIQ menggunakan bilik inkubator yang disediakan kepadanya untuk berkarya.

Varia!»

TeknologiVeggie Factory pertanian masa depan

Teknologi Veggie Factory yang terdapat di Taman Teknologi Malaysia, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Process time in ms: 46