TERKINI

Sarawak isytihar esok sebagai cuti umum

Sarawak isytihar esok sebagai cuti umum

11/01/2017 5:41pm


Sarawak


KUCHING - Negeri Sarawak mengumumkan esok sebagai cuti umum sebagai menghormati kematian Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem hari ini.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, kerajaan negeri juga mengumumkan tempoh berkabung selama tujuh hari bermula esok.

Menurut beliau, sepanjang tempoh itu, bendera negeri akan dikibarkan separuh tiang, manakala semua acara rasmi akan ditangguhkan buat sementara waktu.

"Jenazah Allahyarham (Adenan) akan dibawa dari kediaman rasminya di Damai Jaya, Santubong ke Masjid Jamek Negeri untuk majlis penghormatan terakhir oleh pemimpin kenamaan dan rakyat pada pukul 10.30 pagi esok.

"Selepas itu, jenazah Allahyarham akan disembahyangkan sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Samariang," katanya dalam sidang akhbar di Wisma Bapa Malaysia di sini sebentar tadi.

Abang Johari menambah, Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak dijangka hadir esok untuk memberikan penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

Dalam nada sedih, Abang Johari turut menyifatkan kematian Adenan sebagai satu kehilangan besar kepada Sarawak dan Malaysia.

"Semasa hayat, beliau merupakan seorang pemimpin yang bijaksana dan cukup dekat di hati rakyat," katanya.

Sebelum ini, Adenan, 72, menghembuskan nafas terakhirnya di Pusat Jantung, Hospital Umum Sarawak, Kota Samarahan di sini pada pukul 1.20 petang ini. - K! ONLINE

Rencana Utama!»

Kurang 10 tok dalang masih aktif

HOCK SENG menunjukkan patung-patung yang digunakannya sewaktu persembahan wayang kulit.

GenK»

Bazar Orikami TAR UC pamer produk berkualiti tinggi

Ruangan yang memaparkan kisah-kisah kejayaan para pelajar dan alumni TAR UC turut mencuri tumpuan.

Varia!»

Jaga tepi kain orang cara tangani isu sosial

Akses mudah kepada internet antara faktor kepada anak muda bebas bergaul antara satu sama lain. Gambar hiasan

[email protected]!

Process time in ms: 47