SUKAN

Faiz penjaring gol tercantik di dunia

Faiz penjaring gol tercantik di dunia

FAIZ dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Puskas FIFA 2016 pada satu majlis gilang-gemilang di Zurich, Switzerland awal pagi semalam.


TARIKH 16 Februari 2016 tidak akan dilupakan oleh pemenang Anugerah Puskas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) 2016, Mohd. Faiz Subri.

Jaringannya menerusi sepakan percuma pada minit ke-62 pada aksi Liga Super 2016 menentang Pahang di Stadium Bandaraya, Pulau Pinang telah menyaksikan pemain tengah skuad Pulau Mutiara itu dipilih sebagai pemenang anugerah berprestij tersebut yang berlangsung di Zurich, Switzerland awal pagi semalam.

Pada perlawanan tersebut, Pulau Pinang menang 4-1 dan jaringan ketiga Faiz itu telah dicalonkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk anugerah jaringan tercantik pada musim 2016.

Jaringan menakjubkan yang dilakukan oleh Faiz itu menerima undian peminat dari seluruh dunia sebanyak 59.46 peratus, sekali gus mengalahkan dua lagi calon iaitu Johnath Marlone Azevedo da Silva dari Brazil yang mendapat 22.86 peratus dan pemain wanita, Daniuska Rodriguez dari Venezuela, 10.01 peratus.

Lebih manis, kejayaan pemain kelahiran Air Hitam, Kedah itu menjadikan dia pemain Asia pertama dikurniakan anugerah sempena nama legenda bola sepak Hungary, Ferenc Puska yang menikmati kejayaan hebat bersama pasukan Real Madrid pada era 1950-an dan 60-an serta bersama pasukan kebangsaan Hungary.

Faiz menerima trofi berprestij itu daripada legenda bola sepak Brazil, Ronaldo.

Pada majlis gilang-gemilang itu, penyerang kelab Real Madrid dan Portugal, Cristiano Ronaldo dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Dunia 2016.

Rencana Utama!»

Turun padang kaji punca pencemaran

PASUKAN UTKFAS turut mendapatkan sampel air dari Sungai Semenyih, Selangor untuk dianalisis.

Varia!»

Sikap individu cabar kreativiti ahli pemasaran

SYARIKAT yang mengungguli konsep one to one marketing pasti akan menguasai kelompok pengguna yang semakin individualistik dalam sesuatu pasaran. – Gambar hiasan

Process time in ms: 31