NEGARA

Pelaburan tipu di Mekah, Madinah

Pelaburan tipu di Mekah, Madinah


SHEIKH SAIDEY dan isteri, Sofia dibawa ke Mahkamah Majistret Johor Bahru semalam atas pertuduhan menipu seorang ahli perniagaan.


JOHOR BAHRU – Sepasang suami isteri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini semalam atas dakwaan penipuan pelaburan program Islamic Hotel di Mekah dan Madinah melibatkan kerugian hampir RM600,000, dua tahun lalu.

Sheikh Saidey Nor Sheikh Abdul Rahman, 43, manakala­ isterinya Sofia Affendi, 42, masing-masing didakwa dengan dua pertuduhan, yang dibacakan di hadapan Majistret Mohd. Azlan Shah Mohd. Allias.

Sheikh Saidey didakwa melakukan kesalahan me­nipu dan memperdaya seorang ahli perniagaan, Raja Farhana Raja Ali, 36, de­ngan menawarkan pelaburan pajak bilik hotel di Mekah dan Madinah, yang mana mangsa­ kemudian menyerah­kan sekeping cek bernilai RM314,535.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh juga didakwa me­lakukan kesalahan yang sama sehingga mangsa menyerahkan wang berjumlah RM282,616.73 kepada tertuduh.

Sheikh Saidey didakwa melakukan kedua-dua ke­salahan tersebut di sebuah Restoran Remaja Bandar Baru Uda, Jalan Tampoi, di sini pada bulan April 2015 antara pukul 8.30 hingga 11 malam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Ukiran kayu cerminan kisah nenek moyang

Samri mengambil masa antara tiga minggu hingga dua bulan untuk menyiapkan sesebuah karya.

GenK»

Pelajari kemahiran ikhtiar hidup

AKTIVITI penjelajahan hutan memberi peluang kepada peserta beriadah sambil melihat keindahan alam semula jadi yang terdapat di sekitar Hutan Lipur Sungai Tua.

Varia!»

Getaran simbolik karya Mad Anuar

MAD ANUAR mengambil masa hampir empat tahun untuk menyiapkan arca Perentas Ribut No. 18.

Process time in ms: 31