NEGARA

Hutang penjawat awam tinggi

Hutang penjawat awam tinggi


Ali


PUTRAJAYA – Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa meminta Jabatan Akauntan Negara dan Jabatan Perbendaharaan Negara mengkaji semula skim potongan gaji penjawat awam kerana terdapat kakitangan kerajaan yang dibebani hutang yang tinggi.

Ali berkata, beliau dimaklumkan ada penjawat awam yang tidak mempunyai sebarang baki wang selepas gaji mereka habis dipotong untuk membayar hutang.

Menurutnya, punca utama masalah itu berlaku kerana penjawat awam terbabit ingin hidup mewah dan ia dikhuatiri boleh menyebabkan rasuah terjadi.

“Saya sudah nasihatkan semua ketua-ketua jabatan untuk memantau cara dan gaya hidup penjawat awam di jabatan masing-masing dan hutang mereka perlu dikurangkan.

“Dimaklumkan ada penjawat awam yang tinggal cuma 40 peratus (baki daripada gaji) malah kosong pe­ratus pun ada,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Amanat Ketua Setiausaha Negara (KSN) 2017 sempena Majlis Penganugerahan Surat Kenaikan Pangkat Pegawai Pengurusan dan Profesional serta Kumpulan Pelaksana di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Kurang 10 tok dalang masih aktif

HOCK SENG menunjukkan patung-patung yang digunakannya sewaktu persembahan wayang kulit.

GenK»

Bazar Orikami TAR UC pamer produk berkualiti tinggi

Ruangan yang memaparkan kisah-kisah kejayaan para pelajar dan alumni TAR UC turut mencuri tumpuan.

Varia!»

Jaga tepi kain orang cara tangani isu sosial

Akses mudah kepada internet antara faktor kepada anak muda bebas bergaul antara satu sama lain. – Gambar hiasan

[email protected]!

Process time in ms: 32