KESIHATAN

Berjalan kaki lebih baik berbanding berlari untuk penghidap diabetes

Berjalan kaki lebih baik berbanding berlari untuk penghidap diabetes


AKTIVITI berjalan kaki merupakan antara senaman yang baik untuk penghidap penyakit diabetes. – Gambar hiasan


SATU kajian terbaharu yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Duke, Carolina Utara, Amerika Syarikat mendapati aktiviti berjalan kaki lebih bermanfaat untuk pesakit diabetes yang mahu mengurangkan berat badan berbanding berlari.

Penghidap diabetes disarankan untuk berjalan kaki kerana aktiviti tersebut membantu meningkatkan tahap penyerapan gula dalam darah seorang penghidap diabetes.

Ketua penyelidik, Cris A. Slentz mendapati, ketika berjalan kaki, tubuh seseorang sebenarnya lebih mudah menggunakan asid lemak dalam tubuh sebagai bahan bakar kalori berbanding aktiviti berintensiti tinggi seperti berlari.

“Asid lemak yang terlalu banyak dalam tubuh badan seseorang menyebabkan tubuh lebih sukar untuk memproses hormon insulin, seterusnya tidak dapat menyerap gula dalam darah. Hasilnya, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak insulin bagi mengimbangkan keadaan itu,” katanya.

Slentz bagaimanapun berkata, aktiviti berlari seperti joging masih mempunyai manfaat yang tersendiri, terutamanya untuk kesihatan dan kekuatan jantung.

Beliau menyarankan supaya orang ramai menggabungkan aktiviti berjalan kaki dan berlari dalam rutin harian bagi mendapatkan manfaat kesihatan yang terbaik.

Rencana Utama!»

Kongsi karavan bersama peserta tidak dikenali

Karavan boleh diibaratkan seperti rumah bergerak kerana di dalamnya dilengkapi dapur, tempat tidur, alat pemanas dan ruang memandu.

Horizon!»

Tenangkan fikiran di Tasik Pedu

RUMAH Bot Seri Mahawangsa boleh memuatkan seramai 15 orang pada satu-satu masa.

Varia!»

Sekolah venue alternatif majlis perkahwinan

PASANGAN pengantin yang ingin melangsungkan majlis perkahwinan di sekitar Ampang kini boleh menggunakan pakej yang ditawarkan SMK Dato’ Ahmad Razali.

Process time in ms: 47