VARIA

TeknologiVeggie Factory pertanian masa depan

PENINGKATAN populasi penduduk Malaysia sebanyak 32,049,700 orang pada tahun 2017 (1.3 peratus) seperti yang dilaporkan oleh Jabatan Perangkaan (Julai 2017) selain ditambah dengan kawasan pembangunan yang terhad telah menjadi cabaran utama bagi pembangunan sektor pertanian di negara ini.

Mencari pewaris peniup serunai

Sebaik sahaja tiba di Inap Desa Kampung Labu Kubong, Kuala Kangsar, Perak, rombongan peserta Asean Media Bloggers Tourism Hunt (AMBTH) 2017 tidak menduga diberi sambutan begitu meriah baru-baru ini.

Kacang pool Pulau Mutiara

MENIKMATI hanya dua keping roti bakar yang dipotong empat dan dicicah pula bersama kuah kacang pool yang dihiasi dengan hirisan nipis bawang merah dan cili hijau sememangnya sudah cukup mengenyangkan.

Pesta arak bakar api kegelisahan

TAHNIAH Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana membatalkan pesta arak Better Beer Festival.

Desa Ponggok lokasi pelancongan terbaik

DI pinggir kolam yang jernih airnya, Menteri Kewangan Indonesia, Sri Mulyani Indrawati mengajak Ketua Desa Ponggok, Junaedhi Mulyono berswafoto.

Kesimpulan awal burukkan keadaan

KEJADIAN kebakaran sebuah pusat tahfiz di Jalan Keramat Hujung, Kuala Lumpur yang mengorbankan 21 pelajar dan dua guru adalah sesuatu yang sangat memilukan.

Lebih 100 kanak-kanak terima kasut Crocs

SEMPENA ulang tahun ke-15 Crocs, lebih 100 kanak-kanak kurang bernasib baik dari empat buat rumah perlindungan dihadiahkan sepasang kasut jenama antarabangsa itu.

Warisan Orang Asli masih kekal

MASYARAKAT Orang Asli di negara ini terkenal dengan pelbagai keunikan khazanah meliputi warisan alam, seni, budaya serta makanan tradisional.

Karya seram nukilan Muhammad Fatrim

INDUSTRI buku di Malaysia kini boleh dikatakan semakin berkembang pesat berikutan banyak bahan bacaan yang diterbitkan setiap tahun.

Sembunyi ribuan pita filem daripada Taliban

Apabila kumpulan Taliban mengambil alih syarikat penyiaran filem utama di Afghanistan pada pertengahan tahun 1990-an dan berhasrat menghapuskan kesemua filem, Habibullah Ali, 60, sanggup mengorbankan apa sahaja demi menyelamatkannya.

Rencana Utama!»

Jana 5 kilowatt kuasa hidroelektrik

SISTEM vorteks bergantung sepenuhnya kepada pusaran air sungai berbanding konsep kitaran kincir air yang terdapat pada empangan jana tenaga lain.

GenK»

Lahirkan artis seni muda berciri usahawan

MUHAMMAD AFIQ menggunakan bilik inkubator yang disediakan kepadanya untuk berkarya.

Varia!»

TeknologiVeggie Factory pertanian masa depan

Teknologi Veggie Factory yang terdapat di Taman Teknologi Malaysia, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Process time in ms: 32