VARIA

Makuma platform mahasiswa cemerlang

MAJLIS Kaunseling dan Kerjaya Universiti Awam Malaysia (Makuma) merupakan entiti yang bertanggungjawab untuk membantu mahasiswa universiti awam (UA) khususnya bagi mencapai kecemerlangan sama ada dalam bidang akademik ataupun kokurikulum.

SESB bangun rantaian bekalan bahan binaan

SEJAK kebelakangan ini, keadaan ekonomi semasa yang tidak menentu telah mengundang kegusaran di dalam kalangan pembeli terutamanya bagi membeli rumah mampu milik.

Dodgeball JK1M ajak masyarakat lebih cergas

APABILA berbicara tentang kesihatan secara umum, pastinya aspek yang ditekankan ialah kecergasan fizikal.

Pertanian bandar bantu kurangkan kos sara hidup

PERMINTAAN mendadak pada musim perayaan boleh menyebabkan harga sesuatu barang keperluan meningkat. Pada musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Deepavali dan Krismas permintaan ke atas barang tertentu akan meningkat kerana pengguna memerlukan lebih banyak barang keperluan pada masa tersebut.

Burger paling pedas di Malaysia

Penggunaan cili sebagai bahan masakan di negara ini bukanlah satu senario yang asing. Malah, ada dalam kalangan peminat makanan tempatan yang berasa bagaikan tidak kena dengan hidangan mereka sekiranya ia tidak pedas.

Tingkat kuasa elektrik di Pulau Timor

DALAM membantu meningkatkan kemudahan elektrik di Pulau Timor, Wilayah Nusa Tenggara Timur, Indonesia, pemerintah membawa masuk sebuah kapal loji kuasa elektrik (MVPP) pada pertengahan Disember lalu.

Pelaku rasuah miliki sifat songsang

SEJAK akhir-akhir ini, kita dikejutkan dengan beberapa berita berkaitan tangkapan pegawai tinggi kerajaan yang terlibat dengan gejala rasuah.

Internet ubah strategi pemasaran digital

APABILA kerajaan mengumumkan bahawa Malaysia akan memasuki era ekonomi digital, bidang pemasaran juga tidak ketinggalan untuk mengalami perubahan struktur, sekali gus menjadikan ia signifikan dengan keadaan itu.

Celik Fiqah bantu hurai kemusykilan

ApaKAH pandangan ustaz tentang seseorang yang mendirikan solat Jumaat dengan mengikuti imam di kaca televisyen secara langsung?

Ali kuasai bahasa Melayu dua tahun

SENYUMAN manis yang tidak lekang di bibir dan sapaan mesra memberikan rasa tenang tatkala berbicara dengan Prof. Madya Dr. Ali Salman, 51, merupakan salah seorang penerima Anugerah Bitara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor baru-baru ini.

Horizon!»

Lihat dinosaur dari jarak dekat

KELIBAT patung dinosaur dapat dilihat dari jauh termasuk pengguna yang melalui Jalan Pintasan Muar, Johor.

Varia!»

Makuma platform mahasiswa cemerlang

Mahasiswa perlu bijak menyeimbangkan antara pembelajaran dengan aktiviti luar dalam usaha menjadi pelajar yang holistik.

[email protected]!

Process time in ms: 31