RENCANA UTAMA

Fungsi lutut tidak normal

POP! itulah bunyi letupan pada bahagian lutut yang didengari oleh Akmal Rizal Ahmad Rakhli, 34, sebaik sahaja kakinya mencecah permukaan padang.

Perangi jenayah hidupan liar

KEJAYAAN Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak menangkap individu yang cuba menyeludup bangkai harimau di Gopeng baru-baru ini memberi impak positif terhadap keprihatinan masyarakat berkenaan jenayah hidupan liar dan alam sekitar.

Program Bassita salur air buat warga Mesir

SEORANG ibu di Mesir, Aaz Menhom menadah air menggunakan tangannya daripada sebuah pili di halaman rumah untuk memberikan anak-anaknya, Atef dan Nada minum.

Konflik hidup antara manusia dan ular

JALAN gelap itu diredah seperti biasa dengan hanya ditemani sinaran kelam lampu suluh sementelah laluan itu tidak mempunyai lampu jalan ketika remaja itu dalam perjalanan pulang ke rumah selepas berkunjung ke rumah seorang saudaranya yang terletak tidak jauh dari situ.

Nepal terus dirundung malang

TENGAH HARI itu, bumi Nepal tiba-tiba digoncang dengan kejadian gempa yang sangat dahsyat. Goncangan itu membuatkan bangunan dan rumah masyarakat tempatan ranap selain menguburkan banyak nyawa yang terperangkap di dalamnya.

SPAN pantau paras empangan, sungai

CUACA panas dan kering berikutan fenomena El Nino ketika ini menyebabkan paras air di banyak empangan utama di seluruh negara semakin susut. Meskipun kebanyakan empangan tersebut masih lagi dalam keadaan terkawal, pengeluaran di beberapa loji rawatan air yang mengambil air mentah secara terus dari sungai telah berkurangan akibat penurunan paras sungai.

Teknik pembersihan barangan logam

BARANGAN logam seperti perak dan tembaga sememangnya mempunyai kumpulan peminat dan pengumpulnya yang tersendiri.

Derita penghidap elektron-sensitiviti

BADANNYA kelihatan gelisah, tangannya pula disedari tidak lepas daripada memegang kulit muka.

Puas dapat hantar penumpang ke destinasi

“ALHAMDULILLAH, hanya minggu pertama saja saya tiada keyakinan diri, namun selepas tempoh tersebut saya kuatkan semangat untuk terus serius dengan kerjaya ini.

Mengubah persepsi pengguna media sosial

KETIKA generasi pada era globalisasi hari ini berlumba-lumba mengejar kejayaan, tidak dinafikan kemajuan teknologi menjadi pemangkin kepada kecemerlangan itu.

Varia!»

YMA III tonjol bakat pelukis muda

MUHAMMAD HAFIZ ABDUL GAPOR (kanan) menjelaskan karya seninya bertajuk Emotion to Petronas kepada Pengerusi Petronas, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan (dua dari kanan) dan tetamu lain.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 16