RENCANA UTAMA

Platform lahir pelumba formula

SEKITAR tahun 2001, nama Alex Yoong menjadi sebutan ramai berikutan penyertaannya dalam arena sukan Formula 1 (F1) dan merupakan rakyat Malaysia pertama berlumba dalam F1 Grand Prix Itali ketika itu.

Daesh di IPT ibarat api dalam sekam

ANCAMAN militan Daesh terhadap negara ini tidak boleh dipandang ringan. Malah, pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan terutamanya pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam mengekang fahaman tersebut daripada terus menular dan mempengaruhi anggota masyarakat di negara ini.

Kisah pilu kanak-kanak di Aleppo

SERAUT wajah tenang masih lagi mampu dilemparkan oleh Omran Daqneesh, 5, walaupun dalam keadaan berlumuran darah dan dilitupi debu akibat serangan udara di bandar Aleppo, Syria.

Simfoni Malaysia di pentas dunia

Mengharumkan nama negara di pentas dunia mungkin menjadi impian rahsia yang kemas tersimpan di benak setiap anak kelahiran bumi bertuah, Malaysia walau berada dalam bidang apa sekalipun.

TMP taman marin terbesar di Malaysia

“DAHULU kawasan terumbu karang di kawasan ini banyak dan cantik, kini ia semakin berkurangan dan banyak yang telah musnah,” ujar Mohd. Omar Bural, 31, yang merupakan salah seorang penduduk di Pulau Banggi, Sabah.

Menu kampung tarik pelancong ke Kedah

SUSUK tubuh wanita bertudung labuh yang mencecah umur separuh abad itu kelihatan mundar-mandir memegang sebuah buku nota di restoran miliknya.

Menyuntik patriotisme menerusi fesyen

Laungan merdeka oleh Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957 yang diselang-selikan dengan gema senada seluruh rakyat menandakan bermulanya fasa pemodenan negara.

Pengamal vegetarian semakin bertambah di AS

“TERLALU banyak makanan yang sedap, susah untuk berubah menjadi pengamal makanan berasaskan sayur-sayuran (vegetarian),” kata Jessica McCully, 28, yang ditemui pada pesta makanan sayur-sayuran, Vegan Oktoberfest di Los Angeles (LA), Amerika Syarikat (AS).

Temui butang emas buatan Birmingham

JARI-JEMARINYA menyentuh pepasir di dasar laut pada kedalaman 60 meter sambil diiringi sekumpulan ikan yang galak berenang di celah-celah kapal karam berusia kira-kira seratus tahun itu.

Kewajaran pemberian ganjaran kepada atlet

PRESTASI atlet negara yang memberangsangkan pada temasya Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil telah membuka mata banyak pihak.

Process time in ms: 16