RENCANA UTAMA

Sambut merdeka dalam kesederhanaan

MERUJUK kepada fakta sejarah, negara Malaysia atau dahulunya lebih dikenali sebagai Tanah Melayu mula memasuki era penjajahan sebaik sahaja tentera Portugis menawan Melaka pada tahun 1511.

Relevan naskhah patriotik

APABILA membicarakan tentang sambutan hari kemerdekaan Malaysia yang jatuh pada 31 Ogos setiap tahun, terdapat beberapa naskhah layar perak berunsur patriotik yang telah dihasilkan dalam usaha untuk menyemai rasa cinta kepada negara.

Mahasiswi sulung sandang gelaran

SELAMA enam tahun mengabadikan diri sebagai pendebat Universiti Teknologi Mara (UiTM), beliau sedikit pun tidak pernah mengimpikan bakal merangkul gelaran pendebat nombor satu Asia.

Seronok 'jaga' Masjid Negara

SOSOK lelaki yang segak berbaju Melayu dan berkain samping songket antara pemandangan yang dapat dilihat jika anda berkunjung ke Masjid Negara. Baju Melayu berwarna biru gelap itu dipadankan dengan songkok hitam. Selain mereka kelihatan beberapa wanita berbaju kurung yang sedondon warnanya dan bertudung hitam.

Lokasi pelancong, ilmu dan majlis keraian

MASJID Negara antara masjid canggih yang terawal dibina di negara ini selepas mencapai kemerdekaan.

Kawah gergasi di hujung dunia

SEBAIK sahaja beberapa gambar dan video disiarkan kepada umum tentang lubang besar di Siberia, pelbagai teori dan penjelasan telah diberikan berhubung kejadian itu.

Lokasi merakam fotografi pegun

TATKALA menjejak kaki di Kampung Cina, Kuala Terengganu, Terengganu, lirikan mata tertumpu pada struktur bangunan lama.

Kesengsaraan anak-anak Palestin

FADI ABU AL-FOUL mengingati kembali saat serangan udara dilancarkan Israel menyebabkan anaknya, Ne’ma berusia dua tahun berterbangan umpama patung.

68 tahun kerja tampal jerami

LIRIKAN bebola mata tua Mohd. Yusuff Shamsuddin, 87, kelihatan begitu khusyuk memerhati rentak jari-jemari yang sedang ligat memotong dan menyusun cebisan jerami gandum ke atas hamparan kain fuji berwarna hitam.

Mandi jerami untuk buang toksik

LAZIMNYA seseorang gemar menggunakan bahan-bahan seperti buah-buahan, herba dan bunga-bunga yang harum dalam rawatan spa.

Infiniti!»

Berjaya eratkan silaturahim

PEMBERIAN buah tangan atau oleh-oleh mampu mengeratkan silaturahim antara pemberi dan penerima.

Varia!»

Inovasi penggendong bayi

KAIN bedung Ergobaby Swaddler membuatkan tidur bayi lebih lena dan lama.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 16