RENCANA UTAMA

Berzakat tanpa perlu tunggu status jutawan

UNTUK satu jangka masa, Nur Ashikin Azit menyangka berzakat hanya kepada pengeluaran zakat fitrah. Malah, apabila mula bekerja, dia langsung tidak tahu menahu tentang kewajipan melunaskan zakat pendapatan.

Hasilkan 1,000 biji keria secara manual

SEJAM sebelum warung Keria Haji Jalil dibuka, kelihatan barisan para peminat tegar kuih tersebut berkumpul di hadapan warung milik Jalil Tompang, 70, di Limbongan, Melaka.

Tekanan belajar di bilik darjah bawah tanah

SESI pembelajaran yang dilalui kanak-kanak di Aleppo, sebuah bandar di utara Syria sangat menyedihkan. Setiap kali kelas dimulakan, mereka bergegas menuruni anak-anak tangga menuju ke ruang bawah tanah.

Air bantu bentuk otot seimbang

KECEDERAAN yang dialami Christine Liew pada bahagian pektoral iaitu di dadanya gara-gara membetulkan kedudukan beg di ruang simpanan kapal terbang pada 10 tahun lalu masih meninggalkan kesan terhadap dirinya.

Kegagalan Ciciba menghantui Gabon

DUA monumen gading gajah tersergam indah di hadapan pintu masuk sebuah bangunan yang menempatkan kebudayaan suku kaum Bantu, Afrika. Namun, kebanyakan bangunan di lokasi itu semakin usang.

Cahaya masyarakat Cina Muslim Malaysia

MENGAMBIL keputusan untuk memeluk agama suci Islam lebih sepuluh tahun lalu membuatkan Adam Lee, 65, begitu teruja untuk memperhalusi dan mengetahui dengan lebih mendalam isi-isi ayat yang terkandung di dalam kitab suci al-Quran.

Awasi penggunaan perbankan Internet

RABU lalu, polis berjaya membongkar taktik terbaru penjenayah siber melalui aplikasi telefon bimbit yang dikenali sebagai Phishing Malware Attack.

Hasimah tauke sabun

AROMA sabun menusuk ke rongga hidung kru Jurnal tatkala dibawa melawat kilang pembuatan sabun, Sameru Chemical Industries Sdn. Bhd. yang terletak di Taman Industri Kinrara, Puchong, Selangor baru-baru ini.

Populariti nama Muhammad

PORTAL berita antarabangsa, Daily Mail pada 25 September lalu melaporkan nama Mohamed tersenarai sebagai nama paling popular bagi bayi lelaki yang dilahirkan di Israel pada tahun ini.

Dulang hantaran pencetus idea

GAK unik juga khidmat sewaan peralatan majlis perkahwinan yang ditawarkan oleh pemilik Something Borrowed by Nawal, Nawal Yasmin Mat Noh, 27.

Varia!»

Logo kuih baulu Politeknik Metro

PARA pelajar Diploma Pengurusan Hotel dan Katering, Politeknik Metro Kuala Lumpur menggunakan sistem giliran bertugas bagi menyiapkan kuih baulu.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 0