RENCANA UTAMA

Kerok 200 helai daun nanas sehari

SIAPA sangka, buah nanas yang mempunyai rasa masam, manis dan lidas sebenarnya mempunyai kelebihan sendiri dalam industri kraf tangan tempatan.

Impian miliki kad pengenalan tercapai

Hasrat Maurin Binti Punchak yang sekian lama ingin memiliki kad pengenalan tercapai apabila Program Mahkamah Bergerak mengunjungi penduduk Kampung Kuamut di pedalaman daerah Kinabatangan, Sabah.

Kramer penari tertua Australia

Membintangi video muzik pada usia 100, Eileen Kramer menjadi penari dan koreografer tertua di Australia sekalipun bukan di dunia.

Rumah tradisional Negeri Sembilan

MELIHAT bumbung panjang dengan hujung yang sedikit lentik bersama seni bina rumah yang penuh dengan simbolik adat, hati mula tertanya-tanya bagaimana rumah yang sudah mencapai usia lebih seabad masih lagi kekal terpelihara tanpa sebarang cacat cela.

Detik sukar pasca Haiyan

Emily Sagalis melahirkan bayinya di tepi bongkah-bongkah konkrit selepas taufan Haiyan melanda negara itu dan membunuh beribu-ribu orang. Bagi ibu-ibu muda di Filipina mereka menempuh kehidupan yang sukar bersama bayi-bayi yang baru dilahirkan.

Kepala musuh jadi ‘piala’

LENGKAP mengenakan perhiasan kepala dan baju kirai iaitu sejenis jaket tanpa lengan yang biasa dipakai pahlawan Iban, Ajai Jailani, 72, bersedia untuk memulakan upacara miring antu pala dengan menabur beras di sekeliling bakul rotan yang berisi tengkorak manusia di dalamnya.

Pulihara bangunan warisan Malaysia

KEDATANGAN kru Jurnal ke kediaman seorang wanita di Taman Cahaya Alam yang terletak di Shah Alam, Selangor disambut mesra dengan senyuman.

Bina khemah atas kereta Volkswagen

PEMANDUAN hampir 14 jam dari Songkhla, Thailand ke Kuala Lumpur membuatkan Zulfa Kamaruzaman, 32, mengambil keputusan untuk memberhentikan kereta Volkswagen miliknya dan berehat seketika di Hentian Rehat dan Rawat Tapah, Perak.

‘Permata’ baharu Matahari Terbit

SEKUMPULAN saintis di Jepun kini giat mengkaji kewujudan satu kawasan tanah tandus yang membentuk sebuah pulau gunung berapi sejak ia mula dikesan pada November 2013.

‘Hadiah’ suami tahi dadah

IBU mana yang tidak gembira apabila mendapat tahu mereka bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi.

Rencana Utama!»

Kerok 200 helai daun nanas sehari

Benang daun nanas tahan lama dan sedikit kasar berbanding benang lain di pasaran.

Stailo!»

Ciptaan semula 10 gaya terbaik satu abad

SEBANYAK 10 gaya solekan sentuhan jurusolek profesional Stevesunny dipersembahkan di pentas peragaan di pusat beli-belah Mid Valley.

Varia!»

Corak unik daun Caladium Aaron

Letakkan bekas tanaman di tempat teduh serta sejuk seperti di bilik mandi bagi menyediakan persekitaran yang sesuai untuk mempercepatkan pertumbuhan akar anak pokok yang baharu.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 15