RENCANA UTAMA

Impak teater golongan muda

SUASANA di studio latihan produksi teater Revolution Stage yang terletak di Dataran Pelangi Utama, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini bingit dengan lontaran dialog oleh sekumpulan anak muda yang sibuk membuat latihan.

Keunikan teater berskala kecil

TIDAK dinafikan, teater-teater tempatan semakin diterima ramai. Selain menyaksikan pelakon baharu yang berbakat, naskhah berkualiti turut menjadi faktor utama yang menyumbang kepada perkembangan cabang industri tersebut.

Malaysia sebagai hab media

MALAYSIA melakar sejarah tersendiri apabila menjadi tuan rumah KL Converge! 2014 yang berlangsung selama tiga hari di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bermula semalam.

Teater bangsawan kebanggaan Thailand

SEORANG penari akhirnya muncul di hadapan pentas selepas beberapa minit lagu tradisional dimainkan.

Tata cara kendali kertas peperiksaan

DEMI menjaga kerahsiaan peperiksaan awam dan mengelak ia dikompromi, antara langkah keselamatan yang diguna pakai ialah proses pencetakan kertas soalan dilakukan di luar negara.

Akuarium terbesar dunia

PATUNG ikan paus biru gergasi setinggi 63 meter menghiasi bumbung akuarium terbesar dunia yang terletak di Pulau Hengqin, China.

Komunis serah diri selepas rundingan

TERKEDU dan terkejut. Itulah perasaan bekas Pesuruhjaya Polis Sarawak, Tan Sri Hamdan Sirat, 93, sebaik menerima surat tawaran menyerah diri daripada Ketua Pasukan Rakyat Kalimantan Utara (Paraku), Bong Kee Chok pada 20 Oktober 1973.

Hardison pejuang model kulit hitam

MODEL berkulit hitam, Bethann Hardison berjaya memecah prejudis model pentas peragaan industri fesyen New York, Amerika Syarikat (AS).

Kisah kejayaan usahawan tani

KETIKA banyak pihak mengejar ilmu dan kemahiran dalam bidang-bidang yang boleh menghasilkan pendapatan lumayan seperti teknologi maklumat, automotif dan kejuruteraan, masih terdapat golongan yang menceburi bidang pertanian.

NATC jadi pusat kecemerlangan pertanian

DAHULU bidang pertanian bukanlah pilihan anak-anak muda di negara ini kerana ia dianggap sebagai kerjaya kelas kedua selain tidak menjanjikan kesenangan hidup berbanding kerjaya lain.

Varia!»

Ketokohan Bapa Perbankan Islam

YANG di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah (kanan) menyampaikan Anugerah Diraja Kewangan Islam kepada Abdul Halim di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 15