RENCANA UTAMA

Judul, bahasa pikat generasi muda

KISAH seorang lelaki bernama Hafiz yang bertemu seorang gadis hipster anarkis bernama Mira, pertemuan ini mencetuskan beberapa ledakan aneurysm kepada korteks serebrum, serta perhubungan dengan adik-beradik Mira, Aiman dan Nana yang menjadi semakin akrab itu mencetuskan cinta tiga segi antara Hafiz dan adik Mira, Nana.

Tanam selasih di dasar laut

TERKENAL dengan hidangan pesto, sekumpulan penyelam berkunjung ke Itali membawa kaedah penanaman baharu pokok selasih di dasar laut yang bakal merevolusikan sektor pertanian di kawasan pantai tandus di seluruh dunia.

Jalani 12 siri pembedahan

SETIAP kali lensa kamera diarahkan kepadanya, kanak-kanak berusia dua tahun 10 bulan itu akan menunjukkan dua jari kecil sebagai tanda keamanan sambil tersenyum menampakkan kesemua gigi susunya.

Impak demografi di China

MANGGA kunci berkarat tergantung di pintu bilik darjah yang lengang. Sijil-sijil tamat pengajian yang belum digunakan pula bertaburan di koridor sebuah sekolah yang berdebu dan sunyi di Rudong, China.

Bekalkan 250kg arnab sebulan

Manis! Ya, begitulah reaksi peminat-peminat daging arnab setiap kali menjamah daging tersebut sambil melakukan mimik muka yang menggambarkan keenakan.

Kisah usahawan kopi Australia

AUSTRALIA sangat terkenal sebagai pengeluaran minuman bir berkualiti di seluruh dunia. Namun, negara kanggaru itu mencuri tumpuan menerusi minuman kopi sejak akhir-akhir ini.

Perang lidi tarikan Syawal

KEHENINGAN pagi Syawal di desa Mamala dan Morela yang terletak berhampiran bandar Kecamatan Leihitu Pulau Ambon, Kabupaten Maluku Tengah, Indonesia gamat dengan bunyi sorakan dan gelak tawa puluhan ribu orang penonton.

Perginya legenda komik Archie

PENGGEMAR komik Archie di serata dunia pasti sedikit sebanyak berasa sedih selepas kartunis komik berkenaan, Tom Moore meninggal dunia pada Isnin lepas.

Remaja gila pensel

SEBUAH kotak besar dikeluarkan dari bawah katil sebelum seorang remaja mengibas-ngibas penutup kotak itu dengan sehelai kain untuk membuang habuk di atas penutup tersebut.

Berlakon jadi mayat

SEORANG lelaki sengaja mencurahkan dakwat berwarna merah pada kepalanya sebelum berbaring di tangga seperti orang yang mati kerana kecederaan parah dipukul dengan objek tumpul.

Varia!»

Gabungan penulisan kreatif dan fakta

Minat yang mendalam dalam bidang sejarah mendorong Shamiel Fikri untuk menulis buku pertama itu.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 16