RENCANA UTAMA

Mandailing dalam rumpun Melayu

MALAYSIA memang cukup dikenali dengan keunikan kepelbagaian kaum. Umum mengetahui bahawa tiga kaum utama yang menghiasi setiap sisi negara berkeluasan 329,750 kilometer persegi terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India tidak termasuk masyarakat peribumi yang menghuni Sabah dan Sarawak.

Isu imigran belenggu Itali

KEADAAN pada malam itu sungguh hingar dengan bunyi pukulan ombak kuat Laut Mediterranean yang terletak antara dua benua, utara Eropah dan timur Asia dengan keluasan 2.5 juta kilometer persegi.

Manja dan mudah dijinakkan

HAIWAN berbadan kecil dengan jaluran hitam putih di tubuhnya dan berekor itu mungkin dianggap kucing manja peliharaan di rumah. Namun, apabila dilihat lebih dekat ternyata haiwan belaan Mohammad Uzair Ghazali, 23, memiliki struktur hidung yang lebih panjang dan lingkaran hitam pada matanya memberikan pandangan liar pada spesies itu.

Kisah realiti di Iraq melalui seni visual

SEKUMPULAN pejuang jihad yang menggelarkan diri mereka sebagai kumpulan militan Islamic State (IS) dilihat mengelar leher seorang lelaki tanpa belas kasihan manakala selebihnya mencucuk kepala-kepala mangsa yang telah dipenggal dan kemudian dihayun-hayunkan. Badan mangsa kemudiannya dicampakkan ke dalam satu lubang besar yang dipenuhi dengan mayat-mayat lain.

Magis si pemetik gitar berserban

PERTAMA kali menonton klip video di laman YouTube, Kamarul Ariffin Borhan Nordin sudah dapat menghidu aura yang dimiliki sebuah kumpulan muzik, AlFarabiBand.

Filem aksi Uganda jadi tumpuan dunia

DALAM keadaan cuaca yang panas terik, sekumpulan komando melakukan cubaan berani untuk melepaskan diri dari penjara.

Gaya tulisan serlahkan personaliti

SIKAP dan perwatakan seseorang mempunyai sisi yang berbeza-beza dan sering berubah tanpa mengira waktu. Begitu juga dengan gaya tulisan seseorang yang sentiasa berubah mengikut mood. Kadang-kadang, kita cenderung melakar lukisan-lukisan ringan seperti menconteng ketika menulis nota mesyuarat untuk mengelakkan kebosanan.

Sesi pembelajaran di Sierra Leone kembali dibuka

SERAMAI 1.8 juta kanak-kanak di Sierra Leone, Barat Afrika kembali ke sekolah baru-baru ini selepas lapan bulan kelas ditutup sebagai langkah keselamatan bagi menghentikan penyebaran virus maut Ebola.

Memori tosai upih pinang

SETIAP tahun, setiap 25 Februari, Shahrul Ambri Samsuddin, 32, pasti tidak akan melepaskan peluang menyambut ulang tahun anak sulungnya.

Laluan pejalan kaki berusia 150 tahun

PADA tahun 1857, Maharaja Franz Joseph mengarahkan supaya satu perubahan radikal dilakukan ke atas bandar yang sedang pesat membangun, Vienna.

Rencana Utama!»

Mandailing dalam rumpun Melayu

Afifuddin (duduk tiga dari kiri) menghadiri majlis perjumpaan orang Mandailing di Kampung Lintang, Sungai Siput, Perak baru-baru ini.

Pemotoran!»

Hamburan kuasa Hyundai Veloster Turbo

VELOSTER Turbo merupakan jentera berkuasa tinggi yang memiliki pakej sempurna.

Varia!»

Kenali tabiat nakal si comel

JIKA kucing enggan membuang air di tempat yang disediakan, jangan menghukum kerana ia menyebabkan si comel stres.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 0