RENCANA UTAMA

Inovasi kenderaan amfibia

PENGALAMAN Faridah Hussin, 46, ketika terkandas di Bukit Kajang yang terletak berhampiran Kampung Manek Urai Lama di Kuala Krai, Kelantan semasa banjir besar melanda negeri Serambi Mekah itu pada Disember lalu pasti meninggalkan memori pahit dalam catatan hidupnya.

Yasmin baca tujuh jenis akhbar

KETIKA mengetahui satu-satunya wakil guru dari Malaysia, Yasmin Noorul Amin, 38, tercalon sebagai 50 guru terbaik dunia, kru Jurnal segera mengadakan temu janji untuk menemubualnya bagi mencungkil rahsia wanita itu.

Waspada jenayah alam maya

BERULANG kali Siti Sarah Farush Khan, 22, menekan butang refresh, namun paparan suapan berita di laman sosial Facebook miliknya masih tidak boleh diakses.

Bayi tanpa mata

Pada pandangan pertama, fizikal Richie Lopez kelihatan sama sahaja seperti bayi-bayi normal lain yang sedang nyenyak tidur tetapi jika dilihat dengan teliti, ada keistimewaan pada bayi yang baru lahir itu.

Sinar hidup remaja nakal

SAAT berjabat tangan de­ngan Zahid, kru Jurnal tidak menyangka lelaki bertubuh tegap itu merupakan seorang bekas pelajar Sekolah Henry Gurney yang terletak di Teluk Mas, Melaka.

Kisah penghuni Wilayah Persekutuan

TERIK mentari tidak menghalang lelaki itu terus berdiri memerhatikan mercu gah Malaysia yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur.

Ambil serius flat uzur

TRAGEDI yang menimpa adik Muhammad Hazriq Danish Alden, 5, yang maut akibat terjatuh dari tingkat enam Blok A, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seksyen 8, Kota Damansara, Selangor wajar dijadikan iktibar oleh semua pihak.

Salji terburuk di New York

SEORANG remaja berumur 17 tahun dilaporkan meninggal dunia ketika bermain tiub salji di Huntington,New York, Amerika Syarikat (AS) 27 Januari lalu. Kejadian berlaku apabila mangsa bermain sukan musim sejuk itu bersama tiga orang rakannya. Sean Urda gagal mengawal tiub yang dinaikinya telah merempuh tiang lampu dan disahkan meninggal dunia di hospital.

Merotan anak perlu ada sebab kukuh

PENDIDIKAN awal kanak-kanak perlu dimulakan sebaik sahaja mereka dilahirkan ke muka bumi ini.

Kisah hidup Puteri Saadong dipentaskan

TEPAT pukul 8.30 malam, panggung utama Kuala Lumpur Performing Arts Centre (KLPAC) digelapkan. Satu cahaya lampu terpancar ke arah seorang figura penglipur lara yang lengkap berpakaian seperti warga istana.

Rencana Utama!»

Inovasi kenderaan amfibia

SIFAT amfibia bot udara ini membolehkannya bergerak di darat dan air termasuk perairan cetek, kawasan berpaya dan berlumpur.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 0