RENCANA UTAMA

Kagumi kredibiliti bisnes bapa

SEAWAL usianya 12 tahun, Datuk Dr. Mohd. Zaini Ariff @ Haris sudah didedahkan dengan perniagaan air cincau di Pasar Besar, Jalan Bandar, Kuala Lumpur. Beliau juga sudah terbiasa membantu mengusahakan dan menguruskan katering milik bapanya.Hasil pendedahan tersebut, hari ini beliau kini boleh berbangga dengan perniagaan yang dimilikinya. Doa yang dipohon ketika berada di Tanah Suci Mekah seawal usia 30 tahun juga dikabulkan Allah.

'Obama Indonesia' berjiwa rakyat

DUA minggu selepas kiraan undi dilakukan di seluruh nusantara Indonesia, suruhanjaya pilihan raya Indonesia mengumumkan Joko Widodo memperoleh lebih 53 peratus undi mengalahkan pesaingnya, bekas jeneral tentera, Prabowo Subianto.

Beban pembuktian dalam perceraian

TAKLIK dan fasakh memerlukan tahap pembuktian bagi memastikan permohonan tersebut disandarkan kepada sebab-sebab syarie.

Bantu kanak-kanak dapat pendidikan formal

TIDAK dapat dinafikan pendidikan merupakan aspek paling penting dalam kehidupan manusia masa kini kerana jatuh bangun sesebuah negara sangat bergantung dengan modal insan yang dilahirkan daripada proses tersebut.

Pelancong nadi Lembah Hunza

WALAUPUN kehadiran pelancong luar negara mencatat penurunan yang ketara selepas kejadian serangan berdarah tahun lalu, lokasi indah di utara Pakistan, Lembah Hunza masih mendapat kunjungan daripada penduduk tempatan. Tiada rekod rasmi yang mengesahkan

Pejuang sastera yang tiada galang ganti

Tiga adik-beradik Hussein dalam susur galur kesu sasteraan dan seni budaya negara begitu masyhur. Datuk Abdullah Hussein merupakan penulis dan novelis yang diangkat sebagai Sasterawan Negara kelapan, manakala Allahyarham Datuk Ibrahim Hussein pula seorang pelukis tersohor yang mengharumkan nama Malaysia ke seanterio dunia.

Skandal pemakanan ancam negara Asia

SETIAP pagi, sampel makanan diletakkan di atas meja panjang dalam sebuah makmal milik sebuah firma Jerman di Singapura.

Pikat sejuta pendengar di seluruh negara

MENYAJIKAN lagu-lagu irama nasyid sebagai halwa telinga antara faktor yang membantu stesen radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm) menjadi pilihan pendengar khususnya masyarakat Muslim di negara ini sejak penubuhannya pada tahun 2001.

Pamer jaring tarik pelancong

LIMA lelaki kelihatan sedang menarik jaring yang dipasangkan di gigi air sambil bernyanyi kuat untuk menghiburkan hati masing-masing. Pemandangan di pesisir pantai selatan India sejak beberapa abad lalu itu merupakan perkara biasa yang dapat dilihat terutama di Fort Kochi, Kerala.

Penghuni istimewa Sungai Relau

LELAKI berusia 41 tahun itu mengatur langkah untuk masuk ke dalam sungai di Kuala Juram, Taman Negara Pahang, Sungai Relau, Pahang. Tiba-tiba kedengaran suaranya memanggil Jhonny sambil melempar dedak ke permukaan sungai.

Process time in ms: 16