RENCANA UTAMA

Pejuang sastera yang tiada galang ganti

Tiga adik-beradik Hussein dalam susur galur kesu sasteraan dan seni budaya negara begitu masyhur. Datuk Abdullah Hussein merupakan penulis dan novelis yang diangkat sebagai Sasterawan Negara kelapan, manakala Allahyarham Datuk Ibrahim Hussein pula seorang pelukis tersohor yang mengharumkan nama Malaysia ke seanterio dunia.

Skandal pemakanan ancam negara Asia

SETIAP pagi, sampel makanan diletakkan di atas meja panjang dalam sebuah makmal milik sebuah firma Jerman di Singapura.

Pikat sejuta pendengar di seluruh negara

MENYAJIKAN lagu-lagu irama nasyid sebagai halwa telinga antara faktor yang membantu stesen radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm) menjadi pilihan pendengar khususnya masyarakat Muslim di negara ini sejak penubuhannya pada tahun 2001.

Pamer jaring tarik pelancong

LIMA lelaki kelihatan sedang menarik jaring yang dipasangkan di gigi air sambil bernyanyi kuat untuk menghiburkan hati masing-masing. Pemandangan di pesisir pantai selatan India sejak beberapa abad lalu itu merupakan perkara biasa yang dapat dilihat terutama di Fort Kochi, Kerala.

Penghuni istimewa Sungai Relau

LELAKI berusia 41 tahun itu mengatur langkah untuk masuk ke dalam sungai di Kuala Juram, Taman Negara Pahang, Sungai Relau, Pahang. Tiba-tiba kedengaran suaranya memanggil Jhonny sambil melempar dedak ke permukaan sungai.

Pusaran angin ‘gulung’ sawah padi

LANGIT daerah Kampung Alor Besar, Pendang, Kedah pada petang Selasa lalu cerah seperti biasa. Namun, awan gelap yang berarak memasuki ruang udara desa itu menimbulkan keresahan di sudut kecil hati seorang penduduk, Mohd Hafiz Abu Bakar.

Aplikasi permudah jenayah jejak mangsa

SEJAK kebelakangan ini, orang ramai begitu teruja dan taksub memuat naik lokasi perumahan, tempat bekerja dan lokasi-lokasi lain yang sering mereka kunjungi di laman sosial, menerusi aplikasi Google Street View.

Nurul Hakimi buat keputusan tepat

NURUL HAKIMI SHAHRI, 34, tidak menyangka nasib ahli keluarganya berubah selepas dia secara tidak langsung melibatkan diri dalam penjualan cendawan tiram kelabu kira-kira lima tahun lalu.

Sulimah pentingkan kepuasan pelanggan

BERFIKIRAN positif dan sentiasa gembira dengan apa yang dilakukan menjadi kunci utama kepada Sulimah Muhd. Talkis, 50, sebagai rahsia awet muda yang dipegangnya hingga kini.

Teksi jadi perpustakaan

SETIAP hari, pasangan suami isteri, Mehdi Yazdany, 35, dan Sarvenaz Heraner, 41, akan menelusuri jalan-jalan di ibu kota Iran dengan teksi mereka untuk mencari pelanggan berpotensi.

Varia!»

Kumpul wang terbit novel

Novel cinta sangat sinonim dengan kaum wanita sama ada pembaca atau penulis.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 15