RENCANA UTAMA

Merungkai khazanah ‘hati’ Sabah

“KAMU cukup bertuah kerana dapat datang ke Kanyon Imbak,” kata Ah Fah sebaik sahaja kami memasuki kenderaan pacuan empat roda miliknya.

Emosi ibu pengaruh kesihatan mental bayi

Fasa bayi dan kanak-kanak merupakan peringkat yang amat penting dalam proses kehidupan seseorang. Tahap perkembangan kesihatan pada peringkat itu perlu sentiasa dipelihara kerana ia adalah permulaan kepada kehidupan semasa dewasa kelak.

Semai minat pelajar cintai al-Quran

SUASANA petang di Impiana Country Resort yang terletak di Batu 14 1/2, Hulu Langat, Selangor sungguh mendamaikan. Apatah lagi, lokasi yang terletak di kawasan kampung itu agak jauh daripada kesibukan kota dan dikelilingi kehijauan hutan.

Kenal, baca al-Quran bermula dari rumah

SETIAP kali tiba musim cuti persekolahan, pasti ada pihak yang menawarkan pelbagai program untuk golongan pelajar mengisi masa terluang dengan aktiviti yang bermanfaat.

Debaran mangsa feri Sewol duduki peperiksaan

“SAYA membuat persiapan selama 19 tahun untuk menduduki peperiksaan ini."

Parang Bajau identiti Negeri Di Bawah Bayu

PERCIKAN api menyambar mata parang yang dipegang Ebin Adim seraya lelaki itu memasukkan senjata tersebut ke dalam timbunan bara di hadapannya.

Ayam belanda warna pelangi

SEMENJAK enam dekad lalu, sebuah ladang ayam belanda yang terletak di Guilford, Connecticut, Amerika Syarikat telah menarik pengunjung daripada pelbagai peringkat umur untuk mengunjunginya terutama ketika musim cuti.

Melasti ritual tahun baru masyarakat Hindu

TAHUN baru bagi masyarakat Hindu Bali merupakan permulaan untuk memulakan kembali kehidupan yang baharu dengan hati yang suci.

Bantu kenal pasti premis halal

Sebagai umat Islam, mencari yang halal itu merupakan satu fardu. Pemilihan makanan halal merupakan elemen yang sangat penting dalam kehidupan dan tidak harus dipandang ringan oleh setiap individu yang beragama Islam. Sementelah, Malaysia merupakan sebuah negara yang terkenal dengan masyarakat berbilang kaum serta agama. Bagaimanapun, premis-premis makanan di negara ini bukan sahaja diusahakan oleh pengusaha Islam malah sebahagiannya diusahakan oleh pengusaha bukan Islam. Menyedari akan hakikat tersebut, Institut Penyelidikan Produk Halal (IPPH) di Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor mengambil langkah dengan mewujudkan satu aplikasi yang boleh dimuat turun pengguna telefon pintar iaitu Salam Halal KL. Aplikasi ini bertindak mengesan premis makanan halal yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang terdapat di sekitar pengguna.

Taman Laut diancam aktiviti manusia

KETIKA mendapat arahan daripada majikannya supaya ke Pulau Tinggi, Johor untuk satu tugasan, Gress Anthony, 31, nekad tidak mahu terlibat dengan aktiviti air.

Rencana Utama!»

Merungkai khazanah ‘hati’ Sabah

Kanyon Imbak merupakan salah satu bentuk muka bumi yang unik yang membentuk sebuah lembah yang luas.

Varia!»

Komitmen Avon menghargai wanita

AVON komited berjuang untuk wanita melalui kecantikan dan kebebasan kewangan.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 15