RENCANA UTAMA

Runut bunyi pelengkap siri anime

SeJAK diperkenalkan pada umum sekitar abad ke-20, animasi Jepun atau anime merupakan antara karya visual popular yang berjaya menarik kelompok peminat tersendiri.

Main pinbal dalam muzium

BUDAPEST merupakan ibu negara Hungary yang kaya dengan seni bina bersejarah seperti Rumah Opera Budapest.

Mentaliti masih seperti setinggan

“Walaupun sudah berpindah tinggal di rumah flat, hakikatnya mereka tidak pernah meninggalkan gaya dan cara hidup seperti di setinggan.” Itulah luahan seorang juruteknik yang berpeluh-peluh mengutip sampah sarap yang tersangkut pada ruang antara jaring besi dan dinding lif.

Legasi tukang kilat kasut Sarajevo

RAMIZ PASIC hanya mewarisi sepasang cermin mata, dua topi dan sebatang berus kasut yang diperbuat daripada bulu kuda tinggalan bapanya.

Bantu pelajar miskin kuasai mata pelajaran

JAM di dinding tepat menunjukkan pukul 8 malam, Akmal Danial Abdullah, 9, terus bergegas mencari ibunya di dapur untuk memohon izin turun ke Dewan Mint.

Gastronomi restoran kelas pertama muzium

PENGUNJUNG muzium sudah lama menggunakan pancaindera mata untuk ‘menelan’ hasil seni. Ia pasti lebih mengujakan apabila menelusuri daya kreativiti manusia di muzium sambil menjamu selera lebih daripada sekadar snek.

Anak Iban pertama Jeneral dua bintang

BUNYI tembak-menembak memecah kesunyian dalam sebuah rumah panjang di satu kawasan pedalaman Batu Lintang, Sri Aman, Sarawak.

Memori tulisan jawi atas duit

JARI-JEMARI tua Sulaiman Awang kemas menulis khat nasakh di atas sehelai lembaran kertas putih. Tulisan jawi yang dinukil menggunakan pen jenis fountain itu kelihatan cukup sempurna.

Pekan Bunol bertukar merah

ACARA membaling tomato yang berlangsung di Bunol, Valencia, Sepanyol bukan perayaan baharu yang diraikan rakyat di negara itu. Ini kerana sejak pertama kali diadakan pada tahun 1944, acara ‘perang tomato’ itu sudah pun mendapat sambutan.

Lumpur berubat di Pantai Jabaquara

BERKUBANG dalam lumpur lazimnya menjadi tabiat bagi haiwan seperti kerbau, tapir dan badak untuk menyejukkan badan, menghalang lalat pikat menghisap darah dan mengelakkan jangkitan penyakit kulit.

Varia!»

Nestle cungkil bakat cilik

PARA peserta bergambar sempena majlis pelancaran Kejohanan Taekwondo Junior Nestle Koko Krunch ke-10 di Dewan Komanwel, Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil baru-baru ini.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 15