RENCANA UTAMA

Orang-Orang Drum Theatre pilihan juri

JARUM jam sudah menunjukkan pukul 12 tengah malam, namun suasana di sekitar Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan itu masih meriah dengan laungan dan sorakan penonton.

Polemik gas asli jejas Mozambique

Palma, sebuah pekan nelayan miskin di Mozambique mengalami transformasi pada tahun 2010 sehingga menjadi antara pengeluar cecair gas asli terbesar di dunia.

Agenda berbuka, bertarawih di masjid

KEDATANGAN Ramadan sangat dinanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia termasuklah Norliah Ab. Rahman, 56. Dia yakin setiap ibadah memperoleh pahala berganda apatah lagi terdapat banyak program yang boleh dimanfaatkan sepanjang bulan itu.

Reputasi Mozart hantui kehidupan anaknya

KEBIASAANNYA mereka yang berasal daripada keluarga yang terkemuka mudah untuk mendapatkan segalanya.

Beri sokongan kewangan dan emosi

SUASANA kawasan lobi di Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL) tengah hari itu agak sunyi, sama seperti hari-hari biasa. Langkah kaki kru Jurnal dihayun laju, mencari wad KK3 iaitu wad yang menempatkan penghidap kanser kanak-kanak di HKL.

57 tahun tragedi Hilo Bayfront

DARI jauh, kelihatan seorang lelaki sedang berjalan di pesisiran Pantai Hilo Bayfront, Hawaii sambil membawa sebuah plastik yang mengandungi timbunan sampah sarap.

Inovasi songket dua muka

BUNYI mesin penenun songket memecah kesunyian pada petang itu. Benang loseng dan pakan yang dilalukan di celah-celah gigi mesin tenun pantas diangkat secara berselang-seli semasa proses tenunan dibuat.

Keunikan kopi arang di Yogyakarta

ORANG ramai kelihatan beratur panjang di hadapan sebuah gerai yang terletak di pinggir jalan di bandar Yogyakarta, Indonesia.

Gaun daripada pembalut gula-gula

DARI jauh, kelihatan seorang wanita sedang bersiar-siar di sebuah taman sambil memakai gaun berwarna-warni.

Hasilkan 1,000 biji nekbat setiap hari

SEJAK kecil, nekbat menjadi juadah pencuci mulut wajib kepada Khairul Idham Mohamad, 29, setiap kali berbuka puasa. Anak jati Pulau Sekati, Kuala Terengganu, Terengganu itu mengakui iftarnya tidak lengkap tanpa menjamah nekbat. Boleh dikatakan, hampir setiap hari dia akan menjamah nekbat. Nekbat merupakan sejenis kuih tradisional Terengganu seperti baulu. Ia dianggap sebagai makanan eksklusif kerana hanya muncul setahun sekali pada bulan puasa.

Rencana Utama!»

Orang-Orang Drum Theatre pilihan juri

AKSI pasukan Orang-Orang Drum Theatre berjaya memukau barisan juri sehingga dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Stailo!»

Perlahankan bisnes sempena Ramadan

Bidang fesyen mula diceburi oleh Sharifah Shawati pada awal tahun 2016.

Varia!»

Jasa Jalan Persekutuan

JALAN PERSEKUTUAN dibina pada tahun 1880 menjadi tulang belakang sebagai jalan alternatif. sistem rangkaian jalan raya di negara ini sebelum terbinanya lebuh raya.

Process time in ms: 16