RENCANA UTAMA

Paluan beduk suntik keinsafan

BUTANG baju Melayu berona perak mutiara itu dipasang teratur bagi merapikan kolar, kain pelekat diikat kemas pada bahagian pinggang agar tidak terlucut. Kopiah lusuh gabungan nuansa kelabu dan biru elektrik yang terletak elok di para rumah pantas dicapai.

Kevazingo diburu pembalak haram

“TIADA siapa yang harus menjual kayu ini kerana ia melindungi hutan. Sesiapa yang menjualnya akan diburu oleh semangat hutan.”

Berlari sambil nikmati keindahan alam sekitar

"Jika tidak boleh berlari, cuba berjalan. Jika tidak mampu berjalan, merangkak. Buatlah apa sahaja untuk mara ke hadapan dan jangan sesekali berputus asa kerana satu-satunya insan yang menjadi penghalang adalah diri sendiri."

Ramadan sebagai madrasah ibadah

PADA bulan Ramadan, seluruh umat Islam berlumba-lumba untuk mengambil peluang dan berusaha memperoleh keredaan Allah SWT dengan mengerah segala kudrat yang ada.

Ketawa pengubat duka rakyat Zimbabwe

BIARPUN dilanda krisis ekonomi yang tenat sehingga memaksa rakyat Zimbabwe bekerja keras untuk meneruskan kehidupan, sebahagian besar daripada mereka tidak pernah lokek untuk ketawa.

Lara hidup sebatang kara

TATKALA kaki melangkah masuk ke sebuah rumah yang merupakan pusat jagaan warga emas, kelihatan senyuman manis terukir pada seraut wajah berkulit sawo matang tetapi sedikit berkedut.

Impian berenang di Sungai Thames

KERJA-KERJA membina kolam terbuka di Sungai Thames di pusat bandar London dijangka dimulakan tahun ini.

Baiki jalan berlopak cegah kemalangan

BAGI Mazlan Abd. Latif, 43, menunggang motosikal merupakan suatu kewajipan setiap hari terutamanya untuk berulang-alik dari rumah ke tempat kerjanya di Dang Wangi, Kuala Lumpur.

Animasi Malaysia cetus fenomena baharu

SEKUMPULAN kanak-kanak kelihatan teruja melihat beberapa karakter animasi yang diperbuat daripada kadbod yang disusun semasa Pameran Animasi Malaysia 2015 (Anifest@Summit 2015) di pusat beli-belah The Summit Subang USJ, baru-baru ini.

Pengalaman berpuasa 19 jam

SENYUMAN manis yang terukir di bibir Melati Ibrahim, 32, menyambut mesra kedatangan kru Jurnal di kediamannya yang terletak di Putrajaya.

Rencana Utama!»

Paluan beduk suntik keinsafan

alat ini dipercayai dicipta ketika zaman Belanda dan dikatakan sudah berusia kira-kira 300 tahun.

Pesona!»

Biskut halal lebih berkualiti

Lyana menceburi bidang perniagaan bagi menghasilkan produk halal untuk umat Islam.

Varia!»

Adaptasi drama ke novel

MARINI (kanan) memperkenalkan novel Fajar Di Bukhara pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 32