NEGARA

Tengku Abdullah mahu berundur

KUALA LUMPUR – Episod duka pasukan bola sepak negara termasuk kemerosotan ranking ke tangga 171 dunia, menyebabkan Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah me­ngulangi pendiriannya untuk melepaskan jawatan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Pekerja salun parah ditikam suami cemburu buta

KOTA KINABALU – Akibat cemburu buta, seorang pekerja salun di sini parah ditikam suaminya sendiri dengan sebilah pisau di tempat kerja mangsa di tingkat 1, Kompleks Karamusing di sini semalam.

Si Empat Mata kekal ke tali gantung

PUTRAJAYA – Rayuan seorang penarik kereta, Koong Swee Kwan untuk dibebaskan daripada hukuman gantung kerana membunuh Pengasas Arab-Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi (gambar kecil) tidak kesampaian selepas Mahkamah Rayuan di sini semalam mengekalkan hukuman mati.

Melombong emas tanpa lesen

PASIR MAS – Empat beradik terma­suk seorang pesara kerajaan berpangkat Datuk dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan menjalankan aktiviti perlombongan emas secara haram di atas tanah milik mereka sendiri.

Pemandu lori didakwa membunuh

TANJUNG MALIM – Seorang pemandu lori dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas pertuduhan membunuh seorang pekerja pusat pe­ngumpulan bara­ngan lusuh yang ditemui dipenggal kepalanya dua minggu lalu.

Curi Lego mahu jadikan koleksi

JOHOR BAHRU – Gara-gara mencuri hiasan model patung Lego bernilai RM22,575 di Hotel Legoland, Nusajaya dekat sini untuk dijadikan koleksi, seorang pemandu lori ditahan polis di rumahnya di kawasan perkampungan Jementah, Segamat kelmarin.

Lima pemenang ungguli HSPM

KUALA LUMPUR – Lima penulis mengungguli Hadiah Sastera Perdana Malaysia (HSPM) 2014 apabila diumumkan sebagai pemenang utama anugerah itu pada Majlis Penyampaian Hadiah Sastera 2014 anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di sini semalam.

Aswara kini dikenali Universiti P. Ramlee

KUALA LUMPUR – Seniman Agung Negara, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee (gambar kecil) diangkat sebagai Tokoh Wa­risan Negara manakala Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) akan dinaik taraf sebagai Universiti P. Ramlee.

60 peratus perisa vape dijual di Pahang ada nikotin

KUANTAN – Kira-kira 60 peratus perisa rokok elektronik atau vape dijual di premis di negeri ini dipercayai mempunyai kandungan nikotin yang boleh memudaratkan pengguna.

Polis tumpas Geng Shahril Proton

SEPANG – Polis Sepang berjaya menumpaskan Geng Shahril Proton apabila tiga anggota sindiket itu yang aktif menjalankan kegiatan curi kereta di empat buah negeri sejak Jun lalu ditahan pada 7 November lalu.

Horizon!»

Letih memanjat tetapi menyeronokkan

Pendaki perlu memakai peralatan yang sesuai ketika mendaki cenuram.

Varia!»

Perbuatan ganas melahirkan pengganas

Insiden pengeboman di Perancis mencetuskan ketegangan politik antarabangsa sehingga mengakibatkan beberapa siri serangan ke negara lain. – Gambar hiasan

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 16