NEGARA

Rotan anak jadi kesalahan besar

SHAH ALAM – Merotan anak berkemungkinan menjadi kesalahan dalam akta baharu bagi menggantikan Akta Kanak-Kanak 2001 yang dijangka dibentangkan di Parlimen selewat-lewatnya Jun depan.

‘Tidak mahu tutup periuk nasi orang’

PETALING JAYA – “Saya tidak mahu tutup periuk nasi orang.” Demikian luahan perasaan bekas vokalis kumpulan Slam, Zamani Ibrahim, 43, mengenai keputusannya tidak mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap individu yang bertanggungjawab merakamkan dan menyebarkan video dia menyanyi lagu Gerimis Mengundang semasa ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya pada Rabu lalu.

Tengku Ampuan Tua Terengganu mangkat di Kuala Lumpur

KUALA TERENGGANU – Tengku Ampuan Tua Terengganu, Tengku Intan Zaharah Almarhum Tengku Seri Setia Raja Tengku Hitam Omar (gambar), 86, mangkat di sebuah pusat perubatan di ibu negara pukul 3.26 petang semalam, menurut Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu Datuk Osman Muda.

Dataran Malaysia dibina di London

LONDON – Datuk Seri Najib Tun Razak akan melawat projek ikonik di tapak Stesen Jana Kuasa Battersea (BPS) milik Malaysia di sini yang bernilai RM43.21 bilion dan merasmikan Pusat Sains Razak di Kolej Malvern di Worcestershire sempena lawatan kerja tiga hari ke United Kingdom bermula semalam.

Kerajaan pastikan perpaduan rakyat dipelihara

KOTA KINABALU – Kerajaan melaksanakan pelbagai langkah untuk memastikan semangat perpaduan masyarakat terus dipelihara dan tidak diganggu-gugat pihak tidak bertanggungjawab yang mahu menimbulkan suasana tidak tenteram dalam negara.

Belanja secara berhemat untuk capai Wawasan 2020

CYBERJAYA – Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Malaysia masih mampu mencapai Wawasan 2020 untuk menjadi negara maju jika kerajaan bersedia melakukan perbelanjaan berhemat dan mengurangkan peruntukan yang tidak penting.

Kadar bayaran ambil lesen dikurangkan

SEBERANG PERAI – Kadar bayaran untuk mengambil lesen motosikal dan kereta dijangka dikurangkan ekoran peraturan baharu yang menetapkan pemohon hanya perlu menduduki satu ujian undang-undang dan bukannya dua seperti sebelum ini.

CWC MIC penggal 2009-2013 uruskan sementara parti

KUALA LUMPUR – Seramai 90 ketua bahagian MIC sebulat suara bersetuju supaya parti itu diuruskan sementara oleh Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) penggal 2009-2013 sehingga krisis dalaman parti itu selesai.

Jaguh paralimpik korban jalan raya

SERDANG – Pemenang tiga pingat emas Sukan Para Asia Incheon 2014 di Korea Selatan, Mohammad Azlan Mat Lazim, 25, maut manakala rakannya cedera parah selepas terlibat dalam kemalangan jalan raya di Serdang Raya, Seri Kembangan di sini semalam.

Sakit bahu petanda sakit jantung

GEORGE TOWN – Ramai menganggap sakit gastrik dan bahu perkara biasa, namun keadaan itu sebenarnya berkemungkinan boleh menyebabkan seseorang itu berisiko menghidap penyakit jantung.

Rencana Utama!»

Rumah jadi galeri persendirian

GALERI Teratak Bonda Jeliah mula dibuka secara rasmi pada Ogos tahun lalu.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 16