NEGARA

Punca prestasi SPM menurun

PUTRAJAYA – Sikap kebanyakan calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014 yang sering meramalkan soalan-soalan dikenal pasti sebagai salah satu punca menyebabkan bilangan pelajar mendapat keputusan cemerlang dalam semua mata pelajaran peperiksaan itu menurun berbanding pada 2013.

Air di dua empangan kritikal

KUALA LUMPUR – Cuaca panas dan kering yang melanda negara sejak Februari lalu telah menyebabkan paras air empangan di Negeri Sembilan dan Johor sema­kin rendah dan berada pada tahap yang membimbangkan.

Jayakan pelan pendidikan negara

PUTRAJAYA – Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) (Pengajian Tinggi) yang akan dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 7 April ini bakal menjadi satu lagi dokumen penting sektor pendidikan yang perlu dijayakan bersama oleh setiap warga Kementerian Pendidikan.

Polis cekup anggota kanan IS

KUALA LUMPUR – Seorang anggota kanan kumpulan militan Islamic State (IS) di Syria antara tiga individu yang ditahan sepasukan polis Bahagian Anti Keganasan Cawangan Khas Bukit Aman dalam satu operasi khas baru-baru ini.

11 lagi penguat kuasa ditahan SPRM

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 11 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana disyaki terbabit melindungi aktiviti menyeludup keluar petrol dan diesel secara haram ke negara jiran melalui pintu masuk sempadan utara Semenanjung baru-baru ini

Gempar kemunculan ‘anaconda’

TAIPING – Kehadiran seekor ular sawa sebesar tiang elektrik dan berat lebih 50 kilogram yang melintas di atas jalan telah menggemparkan penduduk di Kampung Jaha, Sungai Matang, Matang dekat sini malam kelmarin.

Pembunuh jalanan muncul lagi

GEORGE TOWN – Seorang lelaki yang bekerja dengan syarikat keselamatan maut ditembak dari jarak dekat ketika kereta dipandunya berhenti di persimpangan lampu isyarat di Jalan Scotland di sini malam kelmarin.

Kes Yashmin cetus trauma penduduk

GUA MUSANG – Kejadian pecah rumah dan kelar yang meragut nyawa Yashmin Fauzi, 26, isteri kepada anggota polis sukarelawan di Kampung Batu Papan di sini pada Ahad lalu mengundang rasa takut penduduk yang berasa keselamatan mereka kini terancam dengan penjenayah.

Pelajar Jepun cemerlang SPM

LANGKAWI – Dorongan berterusan daripada dua wanita istimewa kepada seorang pelajar Jepun yang bersekolah di sini membolehkannya mencipta kecemerlangan dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014.

Varia!»

Gabungan cita rasa kopi

Sebahagian penulis Kopi Lejen yang hadir pada pelancaran buku itu di Kuala Lumpur baru-baru ini. Dari kiri: Wan Nurhidayat, Asmar, Haziq Zulkifli dan Syafiq Aizat.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 15