NEGARA

200,000 graduan gagal dapat kerja

IPOH – Kira-kira 200,000 graduan di negara ini masih gagal mendapatkan pekerjaan berikutan peluang kerja yang agak terhad sejak dua tahun lalu.

Masalah jerebu kembali teruk

KUALA LUMPUR – Rakyat di negara ini kembali resah ekoran masalah jerebu yang berpunca daripada kebakaran hutan di Sumatera, Indonesia semakin buruk sehingga 23 kawasan mencatatkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat di negara ini semalam.

Tribunal bebas siasat nahas MH17

NEW YORK – Malaysia mungkin menandatangani satu perjanjian dengan empat negara yang lain untuk menubuhkan sebuah tribunal bebas bagi mengadili mereka yang bertanggungjawab me­nembak jatuh Penerbangan MH17 di timur Ukraine tahun lepas.

Produk IKS ke pasaran Britain

TAIPING – Kementerian Perdagangan Dalam Ne­geri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bercadang mengetengahkan produk-produk industri kecil dan sederhana (IKS) tempatan ke Britain melalui kerjasama dengan konglo­merat negara berkenaan, Jardine Matheson Holdings Limited (JMHL).

Padah pecut kereta melulu

KUCHING – Tindakan seorang remaja memandu kereta Proton Wiranya de­ngan laju dan melulu semasa melalui Jalan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching di sini awal pagi semalam mengundang padah apabila kenderaan tersebut hilang kawalan sebelum merempuh sebatang tiang lampu serta pasu bunga di laluan berkenaan.

Senoi Praaq mula cari murid hilang

KOTA BHARU – Operasi mencari tujuh murid Orang Asli Sekolah Kebangsaan (SK) Tohoi di Gua Musang, Kelantan mema­suki fasa baharu apabila satu platun anggota Senoi Praaq Pasukan Gerakan Am (PGA) dikerah melakukan pencarian.

308,299 orang ikrar derma organ

KUALA LUMPUR – Seramai 308,299 rakyat Malaysia telah berikrar untuk menderma organ berban­ding 10 tahun lalu iaitu hanya 8,500 pendaftar penderma organ setahun.

Polis nafi dakwaan di media sosial FBI siasat 1MDB, Najib

KUALA LUMPUR – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menafikan dakwaan yang tersebar di media sosial yang mengatakan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) telah memulakan siasatan terhadap kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Proton jamin harga kereta kekal

SHAH ALAM – Proton Hol­dings Bhd. memberi jaminan untuk mengekalkan harga jualan semasa keretanya biarpun berdepan pe­ningkatan kos bahan mentah import akibat penyusutan nilai ringgit.

Polis Evo mampu atasi kutipan KL Gangster

KUALA LUMPUR – Biarpun sudah memasuki 16 hari ta­yangan sejak 17 September lalu, filem aksi Polis Evo terbitan Astro Shaw masih mendapat sambutan menggalakkan daripada peminat.

Process time in ms: 32