NEGARA

Pahang tidak mampu tangani sendiri

CAMERON HIGHLANDS – Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah bertitah, usaha bagi menangani masalah pendatang ­asing tanpa izin (PATI) di negeri itu terutama di Cameron Highlands perlu dijalankan secara bersepadu membabitkan agensi kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan.

Pengusaha kebun sayur mengaku simpan PATI

CAMERON HIGHLANDS – Pengusaha kebun sayur di sini mendakwa mereka terpaksa mengambil pendatang asing tanpa izin (PATI) untuk bekerja di kebun mereka berikutan masalah untuk memperbaharui pasport pendaftaran pekerja asing yang sedia ada sebelum ini.

Buku teks digital akan dilancar

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan akan melancarkan Buku Teks Digital Interaktif Pintar yang pelaksanaannya dijangka bermula pada tahun 2016 hingga 2025.

Kerajaan kaji pencarum KWSP ada simpanan mencukupi selepas bersara

KUALA LUMPUR – Kerajaan sedang mengkaji mekanisme bagi memastikan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempunyai simpanan mencukupi untuk menyara hidup mereka setelah bersara.

Isteri Ezad berkali-kali ungkap perkataan cinta

SELAYANG – Perintah tahanan reman ke atas bekas vokalis kumpulan Exist, Ezad berlangsung dalam suasana menyentuh hati apabila isteri penyanyi itu, Nor Azeana Ramli (gambar kecil) berkali-kali mengungkap perkataan I love you so much (Saya sangat cintakan awak) sebaik Ezad tiba di Mahkamah Majistret semalam.

Dihukum gagal bayar gaji RM900

SHAH ALAM – Kedegilan Regalia Records Management Sdn. Bhd. (Regalia Records Management) mematuhi arahan kerajaan untuk mewajibkan gaji minimum pekerja seba­nyak RM900 sebulan me­nerima padah apabila syarikat penyimpanan rekod itu didenda RM12,000 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Lima daerah di Terengganu tenggelam

KUALA NERUS – Jumlah mangsa banjir di negeri ini terus meningkat apabila mencatatkan seramai 4,730

4,600 pusat pemindahan banjir sudah dikenal pasti

KUALA LUMPUR – Seba­nyak 4,600 pusat pemindahan banjir yang mampu me­nempatkan 1.3 juta mangsa telah dikenal pasti di seluruh negara bagi menghadapi musim tengkujuh ketika ini.

5,739 perwakilan hadir Perhimpunan Agung UMNO

KUALA LUMPUR – Seramai 5,739 perwakilan dari seluruh negara dijangka hadir pada Perhimpunan Agung UMNO 2014 yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini bermula 25 hingga 29 November ini.

Padah hina polis dalam Facebook

MELAKA – Padah menghina anggota polis trafik dalam laman sosial Facebook, seorang jurujual kereta didenda RM10,500 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam atas dua pertuduhan menghina dan menggunakan laman sosial memuat naik status hinaan itu.

Process time in ms: 0