INFINITI

Menu sihat, berkhasiat bisnes Dah Makan

KERJAYA sebagai pemaju perumahan menyebabkan rutin harian Azlin Yasmin Mohd. Yusoh, 49, sentiasa sibuk dan tidak menentu.

Rusia rai 100 tahun rizab perlindungan hidupan liar

TAHUN 2017 menandakan seabad kejayaan revolusi Rusia yang menamatkan pemerintahan kerajaan autokrasi Tsar pada 1917.

Kompreg kalis air, fungus, anai-anai

KIRA-KIRA 55 peratus daripada bumi Malaysia diliputi hutan hujan tropika yang kaya dengan 8,000 jenis flora dan lebih 400 spesies fauna.

Gabung teknologi PLC dan DAQ

SEJAK diperkenalkan secara komersial pada tahun 70-an, Pengawal Logik Boleh Atur Cara (PLC) telah menjadi elemen penting dalam sistem kawalan komputer industri di seluruh dunia.

Pembunuhan bison jenayah warisan global dunia

KELULUSAN cadangan untuk ‘menghapuskan’ kira-kira 900 hingga 1,000 ekor bison liar di Taman Negara Yellowstone yang berhijrah ke Montana bermula pada musim sejuk ini dilihat sebagai satu jenayah dan penghinaan terhadap warisan global dunia.

Perisian komputer bantu siasatan forensik kandungan digital

PADA bulan Jun lalu, beberapa rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) menayangkan kelibat suspek yang terlibat dalam kes pembunuhan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Anthony Kevin Morais di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Memulihara pokok bakau di Semporna

DALAM mengejar arus pemodenan pembangunan dan teknologi yang semakin berkembang, ungkapan pemuliharaan alam tidak seharusnya dipinggirkan.

Eco-Zyme percepat urai serat kenaf

KENAF atau Hibiscus cannabinus adalah tanaman serat yang mendapat permintaan tinggi dalam pelbagai industri seperti tekstil, automotif, bahan binaan biokomposit dan perabot.

Kanak-kanak kurang hargai kehidupan akibat media sosial

SATU kajian yang dijalankan Household Longitudinal Study di Britain menunjukkan, kanak-kanak yang sering menghabiskan masa bersembang di laman-laman sosial kurang berpuas hati terhadap kehidupan mereka.

Tanda aras baharu teknologi telefon pintar

SELEPAS berita mengenai syarikat telekomunikasi gergasi China, Huawei Technologies Co. Ltd. (Huawei) bakal memperkenalkan cip pemprosesan terpantas bagi kegunaan telefon pintar tersebar di media sosial beberapa bulan lalu, ramai penggemar peranti telekomunikasi termasuk di Malaysia tertunggu-tunggu akan kemunculannya.

Horizon!»

Lihat dinosaur dari jarak dekat

KELIBAT patung dinosaur dapat dilihat dari jauh termasuk pengguna yang melalui Jalan Pintasan Muar, Johor.

Varia!»

Makuma platform mahasiswa cemerlang

Mahasiswa perlu bijak menyeimbangkan antara pembelajaran dengan aktiviti luar dalam usaha menjadi pelajar yang holistik.

[email protected]!

Process time in ms: 15