HORIZON

Pengalaman indah belai, manjakan gajah

SAAT mendekati gigi air di Sungai Telemong yang terletak berhampiran Tasik Kenyir, Kuala Berang, Terengganu itu, perasaan Syarifatul Iman Muhamad Salihin, 8, semakin berdebar-debar.

Trek Gunung Kilimanjaro mencabar ketahanan mental

SYUKUR kepada Allah SWT kerana dengan izin-Nya, saya dan 13 orang rakan berjaya menawan puncak Gunung Kilimanjaro di Tanzania.

Kayuhan bawa mesej keamanan

SUASANA permai di Kampung Baru Panggar, Chuping, Perlis pada hari itu tidak seperti hari-hari lainnya.

Menjejak keindahan Bukittinggi

Pantun ini dikatakan hasil nukilan Presiden Republik Indonesia yang pertama, Sukarno atau lebih dikenali sebagai Bung Karno ketika melawat Minangkabau pada tahun 1948.

Desa Balqis gamit kenangan di kampung semasa kecil

SELEPAS diberi tanggungjawab untuk mengetuai program Hari Keluarga Haji Samah dan Hajah Not Pah tahun ini, Mohd. Shah Samah, 49, memulakan tugas untuk mengenalpasti beberapa lokasi bersesuaian.

Menjejaki kemasyhuran empayar Nabatea

SEBELUM pesawat syarikat penerbangan Saudi Arabian berlepas dari Riyadh ke Madinah di Arab Saudi, semua penumpang diwajibkan untuk berdoa.

Jejak perkembangan sejarah Islam

SEAWAL pukul 7 pagi, lelaki berusia 24 tahun itu sudah terpacak di depan pejabat Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) di Presint 15, Putrajaya.

Perkampungan Hobbit bak berada di dunia orang kerdil

NEW ZEALAND atau Aotearoa yang bermaksud tanah awan putih yang panjang dalam bahasa Moari merupakan sebuah negara yang mempunyai jumlah kaum Polynesia teramai di dunia.

Gudang Makang, Dapo Pata tarikan baharu di Kuala Terengganu

SELEPAS mendirikan rumah tangga dengan gadis pilihan kelahiran negeri Terengganu kira-kira sedekad lalu, Muhd. Rushdi Samsudin, 35, mengambil keputusan untuk terus menetap di negeri itu.

Kinabalu kukuhkan solidariti, kumpul dana sekolah tahfiz

BERMULA dengan idea untuk mengajak bekas rakan-rakan sekolah bersama-sama mendaki Gunung Kinabalu, Sabah, penulis tidak sangka ia menjadi satu realiti.

Rencana Utama!»

Orang-Orang Drum Theatre pilihan juri

AKSI pasukan Orang-Orang Drum Theatre berjaya memukau barisan juri sehingga dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Stailo!»

Perlahankan bisnes sempena Ramadan

Bidang fesyen mula diceburi oleh Sharifah Shawati pada awal tahun 2016.

Varia!»

Jasa Jalan Persekutuan

JALAN PERSEKUTUAN dibina pada tahun 1880 menjadi tulang belakang sebagai jalan alternatif. sistem rangkaian jalan raya di negara ini sebelum terbinanya lebuh raya.

Process time in ms: 16