RUANG

Putih, labuci beri kedamaian

PERKONGSIAN gambar-gambar dekorasi kediaman milik Noor Asiah Mahamed, 48, di laman sosial Instagram menarik perhatian kru Jurnal untuk meninjau secara lebih dekat rumahnya yang terletak di Shah Alam, Selangor itu.

Konsep industri, chic dan funky Hotel Dash Box

SIAPA sangka, di tengah-tengah bandar Cyberjaya, Selangor terdapat sebuah hotel butik yang cantik sesuai buat pengunjung yang mencari tempat bersantai, namun tidak terlalu jauh dengan ibu kota Kuala Lumpur.

Hias rumah jadi ruang pameran

HEMBUSAN udara segar daripada pendingin hawa dan bau haruman bunga lavender daripada lilin aromaterapi yang terpasang pada ruang utama kediaman pasangan suami isteri Azizan Ibrahim, 40, dan Mohd. Ariff Othman, 46, menyambut kunjungan kru Jurnal ke teres dua tingkat mereka.

Patung beruang ceriakan kafe

BANDAR Subang Jaya khususnya di SS15 cukup terkenal sebagai laman gastronomi buat pecinta makanan. Lambakan kafe dengan cetusan idea dan konsep tersendiri dapat dilihat mewarnai kawasan berkenaan.

Cita rasa moden dengan rona putih dan hijau

SIAPA sangka, kerjaya sebagai perunding perkahwinan boleh memberikan inspirasi dalam mendapatkan idea untuk menghias kediaman hingga ia kelihatan cukup memukau.

Citarasa Inggeris Klasik warnai kediaman suri rumah

BAGAIKAN berada di taman yang dihiasi dengan kuntuman bunga-bungaan, begitulah perasaan yang dialami oleh kru Jurnal tatkala kaki melangkah masuk ke ruang kediaman milik Intan Rohani Mohamed Ali.

Teres dua tingkat berkonsepkan minimalis Scandinavia

HOBI menghias dan berkongsi hasil dekorasi kediaman di laman sosial memberi peluang buat kru Jurnal untuk mengintai kediaman milik pasangan suami isteri Khairul Anam Mohd. Huri, 30, dan Lina Izzati Abd. Rahim, 28, yang terletak di Sungai Jawi, Pulau Pinang.

Estetika kasual Kopimeo

LAMBAKAN kafe berkonsep hipster di Shah Alam, Selangor ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Kafe Kopimeo antara yang boleh dilihat mengambil sedikit konsep tersebut untuk diketengahkan dalam dekorasi premisnya.

BEAM pilih konsep industri

AROMA kopi panas sudah mula terhidu tatkala kru Jurnal tiba di lokasi yang menghiasi kolum Ruang minggu ini. Selesai memarkir kereta, langkah kaki dihayun menuju ke pintu masuk utama kafe BEAM.

Sentuhan moden kontemporari pilihan usahawan muda

BERBEKALKAN impian dan cita-cita yang tinggi mendorong pemuda itu berusaha keras untuk mencapai impian memiliki sebuah kediaman mewah dan serba lengkap.

Varia!»

Warisan Orang Asli masih kekal

Keunikan budaya Orang Asli di Kampung Pos Raya, Perak terserlah melalui penghasilan pakaian daripada kulit kayu pokok terap yang turut dipakai oleh penari tarian sewang.

Process time in ms: 31